Rezygnacja ze stażu na rzecz innego stażu, korzystniejszego!

• Autor wątku Autor wątku Ankas216
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ankas216

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Witam.
Proszę o pomoc.
Pracodawca złożył na mnie wniosek o staż, nie został on jeszcze rozpatrzony. Obecnie dostałam propozycje stazu u innego pracodawcy ale dłuższego. Czy mogę zwrócic sie do Urzędu Pracy aby nie rozpatrywali tamtego wniosku? Bardzo mi na tym zalezy bo ten pracodawca byc moze po stażu by mnie przyjal do pracy i moje wyksztalcenie idealnie pasuje a tamten nie. Jak przepisy prawa odnoszą sie do takich sytuacji.
Proszę o pomoc....

Też kiedyś zadawałam takie pytanie - chyba nie jest to możliwe, ale nie jestem pewna. Może ktoś inny się wypowie.

To musi się dać jakoś zrobić :(

Nie dostałam żadnej informacji z Urzędu Pracy o tym że wniosek jest już rozpatrzony :(

Czy można złożyć prośbę o wycofanie wniosku o staż?

Nie wiem, wydaje mi się, że pracodawca złożył już dokumenty, jeśli zrezygnujesz - to cię wyrejestrują.
Mimo wszystko dokumenty już są w trakcie rozpatrzenia, pracodawca zgłosił chęć stażysty, nie wiem, jak to rozegrać, chyba się tak nie da.

Możesz w poniedziałek zadzwonić do UP i spytać jak to wygląda, czy tak się da.
Albo iść do samego dyrektora/kierownika placówki PUP i wyjaśniać sprawę.

Planuje iść do Dyrektora ale to moja życiowa szansa... Naprawdę nie ma żadnych szans?

Na forum nikt Ci w sobotę nie da konkretnej odpowiedzi - musisz iść do SWOJEGO PUP i się dopytać, co z tego, jak ktoś ci powie, że się da - a w twoim PUP takich opcji nie ma?
Albo ktoś ci powie, że się nie da, a jednak dyrektor się zgodzi?
Należy udać się do PUP w poniedziałek.
Pozdrawiam.

Wiem i dziękuję za odpowiedź ale do poniedziałku ciężko mi będzie wytrzymać. Muszę tez miec argumenty w razie gdy PUP byłby na nie. Zastanawiam się jeszcze o umorzeniu całego postępowania ze względu na ważny interes strony?

Zrezygnować z wniosku może jedynie wnioskodawca czyli pracodawca. Może warto porozmawiać z pierwszym pracodawcą, żeby wycofał wniosek? To najprostsze wyjście z sytuacji.

Myślę że PUP ma takie kompetencję, aby coś z tym zrobić. Trzymajcie za mnie kciuki...

Czy ktoś miał taką sytuację i udało się to odkręcić?

Ankas216 napisał:
Witam.
Proszę o pomoc.
Pracodawca złożył na mnie wniosek o staż, nie został on jeszcze rozpatrzony. Obecnie dostałam propozycje stazu u innego pracodawcy ale dłuższego. Czy mogę zwrócic sie do Urzędu Pracy aby nie rozpatrywali tamtego wniosku? Bardzo mi na tym zalezy bo ten pracodawca byc moze po stażu by mnie przyjal do pracy i moje wyksztalcenie idealnie pasuje a tamten nie. Jak przepisy prawa odnoszą sie do takich sytuacji.
Proszę o pomoc....
Nie wiem co to znaczy dłuższego stażu. Ale jeśli nie chcesz iść do tego pracodawcy na staż to rozmawiaj najpierw z nim. Niech poszuka sobie innego stazysty.
Bo rozumiem że pracodawca dopiero co złożył wniosek i nie podpisał jeszcze umowy?

tak wniosek wplynal do Pup tydzień temu, nie jest podpisana umowa a ten pracodawca i tak ma stażystów i kolejke innych chetnych

Ostatnia edycja:
Ankas216 napisał:
tak wniosek wplynal do Pup tydzień temu, nie jest podpisana umowa a ten pracodawca i tak ma stażystów i kolejke innych chetnych

Poproś niedoszłego organizatora stażu o zmianę kandydata (jeśli był taki wskazany) we wniosku który złożył w PUP

i co udało się? jestem ciekawa jak to wyszło.

Powrót