Rezygnacja ze stażu z UP

• Autor wątku Autor wątku stazystka97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stazystka97

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Jestem na 5-miesięcznym stażu z UP od dnia 05.06.2017, jednak chciałabym z niego zrezygnować z przyczyn osobistych. Wiem, że czekają mnie tego konsekwencje tj. utrata statusu bezrobotnego na 120 dni oraz zwrot kosztów badań lekarskich. W związku z tym mam pytanie, jak długo trwa cała procedura rezygnacji ze stażu? Jeśli pójdę do UP np. w dniu 01.08.2017 to czy od tamtej pory nie mam obowiązku pojawić się już w miejscu stażu? Pytam, ponieważ w okolicach 05.06.2017 nie będę w stanie stawić się w UP ze względu na wyjazd za granicę. Czy do tego momentu cała procedura będzie zamknięta i moja obecność nie będzie potrzebna?

Skoro i tak nie przejmuje się Pani konsekwencjami, to Pani rola ogranicza się do złożenia w PUP pisma ws. rezygnacji ze stażu. Nie musi Pani czekać na akceptację PUP, bo i tak decyzję już sama Pani podjęła. Trzeba tylko jasno w piśmie do PUP określić, że rezygnacja jest na Pani wniosek i liczy się Pani z konsekwencjami przerwania stażu.
Przy okazji składania w swoim PUP pisma o rezygnacji proszę się upewnić co do złożenia ewentualnych dokumentów związanych z zakończeniem stażu. Na forum nie jesteśmy w stanie zgadnąć czy i jakie to są.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za odpowiedź, jeszcze tylko dla pewności - zwrócenie kosztów badań i skreślenie z listy bezrobotnych to jedyne konsekwencje które mogą mnie czekać w związku z tym, tak?

Powrót