Rezygnacja ze stażu

• Autor wątku Autor wątku ninus112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

ninus112

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Chciałam sie poradzić w sprawie stażu.Otóż dostałam go na 4 miesiące od 1 sierpnia 2012 roku.Chciałabym zrezygnować z niego do października gdyż zaczynam potem studia.Czy poniosę jakieś konsekwencje z tego powodu? I czy stypendium stażowego jest wypłacane dopiero po miesiącu obycia stażu po oddaniu listy? Dziękuje za pomoc, i przepraszam jeśli zły dział wybrałam :)

Prosze nie pisac ze bylo duzo takich tematów bo niestety zaden z nich mi konkretnie nie pomógł.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
1. A ja jednak podam linka, gdzie całkiem niedawno omawialiśmy ten temat http://forumprawne.org/zabezpieczen...c-spoleczna/340560-staz-w-urzedzie-pracy.html. Jak się dokładnie w niego wczytasz, to na pewno dojdziesz do wniosku, że najrzetelniejszym źródłem informacji w tym przypadku będzie twój UP.
W ustawie o promocji zatrudnienia i instytucjach rynky pracy jest mowa o "przerwaniu stażu z własnej winy", natomiast nie jest zdefiniowane wprost czy podjęcie studiów stacjonarnych w trakcie stażu jest "winą własną". Dlatego też wszystko zależy od interpretacji przepisów przez UP.
Moim zdaniem, z punktu widzenia celowości odbywania stażu (gdzie celem głównym jest doprowadzenie do podjęcia zatrudnienia) chęć kształcenia w formie studiów dziennych nie jest powodem uspawiedliwiającym przerwanie stażu. W tej sytuacji wydatki związane z programem stają się niefektywne, gdyż nie dojdzie do podjęcia zatrudnienia.
2. Konsekwencjami przerwania stażu jest:
a) utrata statusu osoby bezrobotnej na okres 120, 180 lub 270 dni +
b) zwrot kosztów za badania lekarskie przed stażem (o ile PUP je finansował) +
c) zwrot kosztów poniesionych przez PUP na finansowanie przejazdu na staż (o ile
PUP je refundował).
3. Stypendium jest wypłacane z dołu po przedstawieniu w PUP listy obecności za poprzedni miesiąc.

Ostatnia edycja:
Powrót