Rezygnacja ze stażu

• Autor wątku Autor wątku olaf12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

olaf12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam,od 4 miesięcy mam staż w w sklepie pod czas rozmowy z szefem wywnioskowałem ze jestem tu nie potrzebny więc po namyśle zacząłem szukać pracy na własna rękę mając staż ,podczas kolejnej rozmowy z szefem zapytałem czy jeżeli chciałbym zrezygnować nie miał by z tego tytułu konsekwencji oraz żalu, szef stwierdził ze nie. Nna drugi dzień szef poinformował mnie ze wypowiedział mój staż ponieważ zrezygnowałem tylko ze ja nie składałem mu żadnej rezygnacji pisemnej ani w sumie ustnej czy w takim razie będę miał problemy w PUp'ie ? czy będę miał karę ? bo ja sie nie zgadzam na zerwanie stażu zostały mi dwa miesiące jakos bym to przetrzymał żeby tylko mnie ominęła kara braku rejestracji oraz zwrotu pieniędzy pup'owi . Pracodawca nie chce mi anulować wypowiedzenia ponieważ uważa że oszukałem go szukając innej pracy chociaż nie może na mnie narzekać przez 4 mies byłem w każdy dzień,mam karzdy podpis dotego brałem nawet 12h od 7do 18 a czasem przychodziłem w soboty .

Jeśli na piśmie nie złożyłeś rezygnacji, to żadne konsekwencje Ci nie grożą o ile nadal będziesz odbywał staż, do chwili wydania ostatecznej decyzji PUP.
PUP w ślad za pismem pracodawcy zapewne wezwie Cię do złożenia wyjaśnień, ale wtedy po prostu napisz, że tylko uprzedziłeś pracodawcę o swoich planach i nie masz wpływu na jego dalsze działania. W mojej ocenie pracodawca za szczęścia zatarł ręce, bo uważa, że nie będzie Cię musiał zatrudnić po stażu... dlatego tak skrupulatnie poinformował o tym PUP.
Na razie jak rozumiem szukasz... ale nie jest do wystąpienia o natychmiastowe przerwanie stażu.

stażu w tym sklepie zapewne nie będę odbywał bo jedyne co mnie poinformowała pani z PUP przez telefon to to że pracodawca uważa że go oszukałam i dla tego nie chce mnie ale więcej szczegółów mi powie na rozmowie w PUP'ie i podczas tej rozmowy mam właśnie jaką deklaracje wypełnić

To w końcu staż odbywasz czy jednak przestałeś go odbywać... bez oficjalnej zgody PUP?

I to jest najlepsze że sam nie wiem.. dziś pracodawca kazał mi iść do domu więc poszedłem jeszcze po poradę do PUP'u pani zadzwoniła do pracodawcy(ponieważ jeszcze nie dotarło wypowiedzenie o którym mnie poinformował) na co on odrzekł ze mam dziś nie przychodzić pani w pupie się zgodziła że jeżeli nie będę miał wpisu że nie przyszedłem próbowała z nim porozmawiać ale on odrzekł że nie ma czasu nie chce mnie bo go oszukałem i że przyjedzie osobiście do PUP'u.Do tego jeden z pracowników wstawił się ze mną na co szef uważa że robię zamieszanie atmosfera jest nie taka (bo nie po jego myśli) i mnie nie chce również ze względu na to że pracownicy są zgodni ze mną

Ostatnia edycja:
Już wszystko wiem oni rozwiązują umowę więc ja nie mam żadnej kary :)

Powrót