Rezygnacja ze stażu

• Autor wątku Autor wątku sylwia_1994
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sylwia_1994

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam! Za miesiąc kończy mi się 6-miesięczny staż. Pracuje w sklepie meblowym. Do tej pory pracowałam z innym pracownikiem i jakoś dawałam radę przy jego pomocy. Niestety osoba ta już nie pracuje, a ja zostałam w sklepie całkowicie sama. Moje szefostwo jest nieco specyficzne. Niewiele wiem na temat niektórych mebli przez co czasami nie dopytam klienta o jakieś szczegóły. Ale chyba po to mam ten staż aby się uczyć. Niestety mam wrażenie że oni wychodzą z innego założenia, bo za każdym razem jak podaje im wyceny poszczególnych mebli pod klienta zostaje poprawiana. Jednym słowem nie daje już rady z nimi nerwowo. Co rano wstaje ze ściśniętym brzuchem... to chyba nie o to w tym chodzi według mnie. Szczerze zastanawiam się nad przerwaniem stażu... Jeszcze dodam iż na planie stażowym figuruje jako doradca klienta i mam wpisane inne obowiązki niż te które wykonuje. Poza tym stażysta chyba nie może zostać sam bez opiekuna lub pracownika, czy źle to rozumuje? Moje pytanie głównie dotyczy tego czy jak napiszę wniosek o rezygnację ze stażu to czy będę zobowiązana do oddania całego stypendium które otrzymałam do tej pory? Bo wszędzie gdzie czytam pisze tylko o ewentualnym zwrocie kosztów za bania lekarskie i za dojazd oraz o wyrejestrowaniu z urzędu. Z góry dziękuję za odpowiedź.

sylwia_1994 napisał:
czy jak napiszę wniosek o rezygnację ze stażu to czy będę zobowiązana do oddania całego stypendium które otrzymałam do tej pory?
Nie. Stypendium stażowe nie podlega zwrotowi, nawet jeśli staż zostanie przerwany z winy bezrobotnego. W takim przypadku zwraca się koszty stażu tzn. koszty badań lekarskich wstępnych i refundowanych dojazdów, o ile były finansowane ze środków PUP.

Dziękuję za odpowiedź :) Jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło niedawno. Czy Urząd Pracy uzna mi wniosek jeśli napiszę tylko, że to z powodu osobistego?

sylwia_1994 napisał:
Czy Urząd Pracy uzna mi wniosek jeśli napiszę tylko, że to z powodu osobistego?
Proszę się nie łudzić. Nie jest to powód usprawiedliwiający rezygnację bezrobotnego z procesu aktywizacji zawodowej.

Ostatnia edycja:
No dobrze, ale myślę też nad tym żeby wyjechać za granicę, więc jeśli to napiszę to zapewne urząd będzie chciał jakiegoś zaświadczenia a takiego nie posiadam, bo pracę bym dopiero miała po wyjechaniu...

Aby móc tłumaczyć przerwanie stażu podjęciem pracy albo wyjazdem do pracy trzeba przedstawić/dosłać do PUP dokument to potwierdzający np. umowa lub zaświadczenie od pracodawcy. Niedostarczenie takiego potwierdzenia zostanie uznane za przerwanie stażu z winy bezrobotnego.

Powrót