Rezygnacja ze stażu

• Autor wątku Autor wątku Daniell97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Daniell97

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Jestem na stażu. Za miesiąc mi się kończy ale chce to przerwać wcześniej bo chce się wyprowadzić. W UP powiedzieli mi że muszę przynieść jakieś zaświadczenie że zmieniam miejsce zamieszkania lub pokazać im ofertę pracy. Czy mogę jakoś przerwać bez tego zaświadczenia. Za kilka dni chce się wyprowadzić i odrazu chce podjąć pracę gdzieś indziej ale nie chcą mnie przyjąć bo jestem nadal na stażu a nie mam zamiaru jeździć co kilka dni do UP bo kawałek drogi mam. Co mam zrobić?

Jeżeli za kilka dni podejmujesz pracę to przerwanie stażu jest usprawiedliwione.
Należy napisać podanie o przerwanie stażu (wskazać powód i ostatni dzień stażu) a później dosłać dokument potwierdzający podjęcie pracy.

@hak89 - poproszę o podstawę prawną zezwalającą na przerwanie stażu bez konsekwencji jeśli umowa potencjalna o pracę będzie zawarta w późniejszym terminie

Ślimak napisał:
poproszę o podstawę prawną zezwalającą na przerwanie stażu bez konsekwencji jeśli umowa potencjalna o pracę będzie zawarta w późniejszym terminie.
Nie ma takiej.... jak i też żaden przepis nie obliguje do podjęcia pracy bezpośregnio po przerwaniu stażu. Sprawa zawsze podlega indywidualnej ocenie danego PUP. Nie ma podstaw prawnych, aby PUP wymógł zatrudnienie od razu po przerwaniu stażu.
Dopuszcza się np. odroczenie zatrudnienia z uwagi na konieczność wykonania badań lekarskich, co czasami trwa 1 dzień a czasami 2 tygodnie.
Daniell97 napisał:
chce podjąć pracę gdzieś indziej ale nie chcą mnie przyjąć bo jestem nadal na stażu
A co ma jedno do drugiego? Skoro pracodawca rzeczywiście chce Pana przyjąć do pracy to po prostu to zrobi... i odbywanie stażu nie jest żadną przeszkodą. Pan jedynie poinformuje swój PUP i organizatora o terminie podjęcia pracy...
Coś mi się zdaje, że Pana przyszły pracodawca wymyśla problem, który nie istnieje.

Ostatnia edycja:
Powrót