RMUA z błędem

• Autor wątku Autor wątku Maria B
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maria B

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
proszę o radę:
mój pracodawca wręczył mi druki RMUA, okazało się jednak (przeglądałam je później), że są bez podpisu. Na moje prośby o podpisanie ich nie odpowiada, bo twierdzi, że pokwitowałam ich odbiór. Co mogę zrobić? Druk bez podpisu jest przecież nieważny!

A do czego Pani są niezbędne te raporty? Tylko do sprawdzenia wysokości pobranych składek. Nie ma o co kruszyć kopii.

Mimo wszystko żądałbym podpisów.A co będzie za kilka lat gdy ZUS stwierdzi, że nie jest w stanie odtworzyć przebiegu zatrudnienia, ponieważ ............( w miesjce kropek można wpisać każde, nawet najgłupsze uzasadnienie, o ile prawo będzie wówczas na to zezwalało) :wow: Podpisany raport z pieczątką to już coś.

Jedyny Stwórca może przewidzieć (choć nie jestem tego pewien) co wymyślą nasi mądralińscy pracujące przy ulicy Wiejskiej 2 (patrz: pomysł Pana Posła Bosaka z LPR z dnia wczorejszego). :evil:

Będzie Pan przez prawie 50 lat gromadził te raporty? Współczuję. Zresztą nie ma obowiązku ich wydawania pracownikom.

Nie trzeba ich gromadzić tylko później nie można mieć pretensji do wszystkich oprócz siebie, że emeryturka taka mała a tak dużo się zarabiało.Panie Januszu może u was w okolicy stolicy nie ma dużych zakładów,które splajtowały a dokumentacja płacowa została zniszczona zamiast przeakzać ją do archiwum.No cóż Stolica. Proponuję pogadać z dobrym prawnikiem - radcą prawnym - ile osób przychodzi do nich w celu zasiągniecia porady jak udowodnić ZUS-owi,że ich zarobki były wyższe niż uwzględnił ZUS przy ustaleniu świadczeń emerytalnych dla osób przechodzących w chwili obecne na emerytury z powodu nie możliwości otrzymania zaświadczenia RP-7 a w książeczce ubezpieczeniowej nie ma wpisu bo kto by się tym przejował.

[cytat="Wojciech_południe"] Proponuję pogadać z dobrym prawnikiem - radcą prawnym - ile osób przychodzi do nich w celu zasiągniecia porady.....[/cytat]

:) Tak się składa, że właśnie ja jestem specjalistą od prawa pracy, ponoć niezłym. Prowadzę też biuro porad. :)

I nie spotkał się Pan z takim problemem?

Ustawa z dnia 13 października 1998 r. o systemie ubezpieczeń społecznych art 41.8 nakłada na pracodawcę obowiązek aby pracownik otrzymał taki dokument z którego jasno wynika jakie składki zostały potrącone na ubezpieczenie społeczne.

Art. 41.8 nie nakłada na pracodawcę obowiązku wydawania pracownikom druku RMUA.
Proszę nie wprowadzać ludzi w błąd.
Wyjaśnialiśmy to już niejednokrotnie.
Powtarzam raz jeszcze, pracodawca nie ma obowiązku wydawania pracownikom formularza ZUS RMUA. Informacja o składkach może być wydana na tzw "pasku wypłaty".
Treść tego przepisu: "8. Informacje zawarte w raportach, o których mowa w ust. 1-6, płatnik składek przekazuje ubezpieczonemu na piśmie w celu ich weryfikacji."
Gdzie tu jest mowa o RMUA?

Pracodawca ma obowiązek przekazać pracownikowi dane dot. odprowadzonych składek - może wybrać formę: RMUA, lub "pasek wypłaty". To jest dla mnie jasne.
A drążąc dalej temat dokumentów, które pracownik powinien otrzymać - czy można nie przekazywać pracownikowi "paska wypłaty" ?

[cytat="Wojciech_południe"]Nie trzeba ich gromadzić tylko później nie można mieć pretensji do wszystkich oprócz siebie, że emeryturka taka mała a tak dużo się zarabiało.Panie Januszu może u was w okolicy stolicy nie ma dużych zakładów,które splajtowały a dokumentacja płacowa została zniszczona zamiast przeakzać ją do archiwum.No cóż Stolica. Proponuję pogadać z dobrym prawnikiem - radcą prawnym - ile osób przychodzi do nich w celu zasiągniecia porady jak udowodnić ZUS-owi,że ich zarobki były wyższe niż uwzględnił ZUS przy ustaleniu świadczeń emerytalnych dla osób przechodzących w chwili obecne na emerytury z powodu nie możliwości otrzymania zaświadczenia RP-7 a w książeczce ubezpieczeniowej nie ma wpisu bo kto by się tym przejował.[/cytat]
To dotyczy raczej sytuacji przed 01.01.1999r. Teraz wysokość składek na koncie potwierdza ZUS. Po uzyskaniu pisma z ZUS o zaewidencjonowanych składkach można więc RMUA wyrzucić do kosza (usuwając dane osobowe). :)

Pracodawca nie ma obowiązku wydawania RMUA - przychylam się do wypowiedzi Pana Janusza. :ok:

Przeczytałem dyskusję i postanowiłem opisć swój problem, jako dalszy ciąg.
Byłem zatrudniony w spółce z o. o. od 19997 roku do października 2005 roku. Do końca 2004 roku mam zaewidencjowane składki w ZUS, a w 2005 roku tj. od stycznia do października pracodawca nie przesłał do ZUS raportów i nie mam składek (lata nieskładkowe). Posiadam druki RMUA lecz bez podpisu a pracodawca nie odpowiada na korespondsncję. ZUS nie honoruje pasków. Co mam robic?

Przez 10 miesięcy pracodawca nie wysyłał raportów i deklaracji a ZUS nie reagował? Dziwne to i nieprawdopodobne. Jaki okres zatrudnienia ma Pan wpisany do świadectwa pracy?

Od 01 lipca 1997 roku do 30 września 2005 roku.
Co dziwniejsze jeszcze to od czerwca 2004 roku nie wpłynęła żadna wpłata do ZUS-u.

Wpłaty mogły nie wpływać, ale najważniejsze są raporty i deklaracje miesięczne. Deklaracje są podstawą do wystawienia tytułu wykonawczego zgodnie z przepisami ustawy z dnia 17 czerwca 1966 o postępowaniu egzekucyjnym w administracji.

Zaryzykuję prześlę druki RMUA bez podpisu pracodawcy do ZUS-u razem z PIT-11 od pracodawcy. Może zaewidencjonują te składki.

Zamiast wysyłać, proszę skontaktować się osobiście. Podstawą są deklaracje a nie RMUA i PIT-11.
Do obowiązku ZUS należy wyegzekwowanie zaległych składek - ma na to 10 lat.

Powrót