robienie zdjęc bez zgody fotografofanego??

• Autor wątku Autor wątku paweletto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paweletto

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
mam pytanie:
czy mógłby mi ktos zacytowac lub dac link do prawa o tym ze nie wolno robic zdjec bez czyjejs zgody, jest mi bardzo potrzebne, z góry bardzo dziekuje

p.s. jesli to zły dział to przepraszam, mało wiem o prawie, wiec prosze nie o zamykanie lecz o ewentualne przeniesienie
pozdrawiam

To bardziej dotyczy Prawa Autorskiego.
Poszukaj na temat "ochrona wizerunku".

wątpie zeby tam było zacytowane takie prawo, jak ktos zna jaki to paragraf albo artykuł, lub zna na pamiec to prawo albo ma link do niego niech sie odezwie, prosze i z góry dziekuje

Watpisz? A to tak ciezko odpalic Googla?

Ale Ci tego nie ulatwie za bardzo. :)

Wpisz w Googla to co Ci napisalem - pierwszy link juz da Ci odpowiedz.
Czasem jednak warto chociaz sprobowac.

szukałem i to dłuzszy czas, widocznie zle szukałem
EDIT:
no wszełem w ten link a tam jest tylko o rozpowszechnianu zdjeć mi chodzi o ROBIENIE, chodzi mi o prawo które zabrania robienia zdjec bez zgody fotografofanego

Wszystko zależy od sytuacji, jedno wiadomo na 100% - bez zgody osoby na zdjęciu, nie możesz tego opublikować w żadnej formie - art.81 prawa autorskiego.

To ja się podłączę i spytam - jak jest z publikacją numerów rejestracyjnych samochodów? Czy w przypadku zdjęć prasowych i umieszczanych na stronach internetowych jest jakiś przepis, który to reguluje? W jakim przypadku tablica powinna być zamazana?

Pozdrawiam!
Krzysztof Płonka

Wątpie to ja jedynie w to, że nie uzyłeś opcji SZUKAJ. Bo temat był na forum parenaście razy - art. 23 kc oraz 82 praw autorskich i prawa pokrewnych.

JGR2
Naprawdę nie wiem co to ma wspolnego z tematem macierzystym....
Nie regulują tego przepisy. Było już o tym na forum, ale po przenosinach na inny serwer coś wyszukiwarka odmiawia posłuszeństwa do starszych tematów. Same numery nic nie znaczą dla przeciętnego użytkownika, gorzej jak opublikujesz je z danymi osobowymi jego właściciela albo z kontekstu wynika kto to jest.

dobra dzieki za odpowiedzi, poardzilem sobie bez tego, bo było mi potrzebne na dzis, mozna zamknąc

Powrót