Roboty drogowe z sygnalizacją świetlną, wahadłem

• Autor wątku Autor wątku TomSim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TomSim

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam, niedługo ulica, przy której stoi mój blok będzie przechodziła duży remont, będzie ruch wahadłowy. Blok jest ustawiony tak, że będzie pomiędzy dwoma sygnalizacjami do wahadła. Miejsce jednej sygnalizacji będzie widać, drugiej nie. Czy wyjeźdżająć spod bloku muszę czekać, aż "mój" kierunek będzie jechał czy mogę pojechać i w razie potrzeby zjechać i ustąpić tym co mają zielone. Z żadnej strony nie będzie widać jaki sygnał jest nadawany.

Jedynie pozostanie obserwować w którą stronę poruszają sie pojazdy, jeśli w kierunku którym pan chce jechać to można włączyć się do ruchu, jeśli w odwrotnym kierunku to raczej nie ponieważ może dojść do kolizji i winnym niestety bedzie pan.

A właściwie dlaczego taka interpretacja? Czerwony sygnał zakazuje wjazdu, w tym przypadku na odcinek ruchu wahadłowego. Ale przecież ten czerwony sygnał, ze względu na swoje ustawienie, jest skierowany do kierowców na drodze. Skąd kierowca wyjeżdżający w połowie odcinka wahadłowego ma wiedzieć, jaki jest sygnał, dla którego kierunku jest czerwone a dla którego zielone?
Z drugiej strony - sygnał zielony to tylko zezwolenie na wjazd, a nie obligatoryjny nakaz bez względu na wszystko. Jeżeli samochód mający zielony sygnał na "wahadle" widzi na drodze inny samochód jadący w przeciwnym kierunku, to wcale nie znaczy, że bez względu na wszystko może wjeżdżać na zwężony odcinek.

bichon napisał:
Jeżeli samochód mający zielony sygnał na "wahadle" widzi na drodze inny samochód jadący w przeciwnym kierunku, to wcale nie znaczy, że bez względu na wszystko może wjeżdżać na zwężony odcinek.
Jeżeli po wjeździe za sygnalizator dopiero wtedy zobaczył to co w takim wypadku. Nie ma prawa które do końca określi zasady. Najważniejszy jest rozum, nie kombinowanie

Dziękuję za odpowiedzi, zastanawia mnie czy popełniam w takim przypadku wykroczenie, skoro nie widzę światła, a często nie będzie też widać kierunku jadących samochodów, bo będzie ich mało...

TomSim napisał:
skoro nie widzę światła, a często nie będzie też widać kierunku jadących samochodów, bo będzie ich mało...
Ci co będą jechać na zielonym będą uważać ciebie jakbyś wjechał na czerwonym co może doprowadzać do różnych sytuacji. Jeżeli będzie miejsce nam ustąpienie i to zrobisz to zapewne nic nie wyniknie. Jeżeli, jeżeli, jeżeli... . Moim zdaniem nie da się jednoznacznie odpowiedzieć

Powrót