Roboty publiczne + umowa o pracę, czynależy się zasiłek dla bezrobotnych

• Autor wątku Autor wątku Patriotic21
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Patriotic21

Użytkownik
Odpowiedzi
132
witam
roboty publiczne od 1 sierpnia 2014 do 31 stycznia 2015
umowa o pracę na czas określony od 1 lutego 2015 do 31 lipca 2015
Czy po wygaśnięciu istnienia stosunku pracy po dacie 31 lipca 2015 osoba będzie mogła ubiegać się o zasiłek dla bezrobotnych??

przepraszam za błąd w tytule

Jeśli w przypadku obu umów wynagrodzenie było równe lub wyższe od minimalnego to prawo do zasiłku dla osób bezrobotnych powinno przysługiwać. Okres zatrudnienia będzie wynosił równo 365 dni - tyle ile należy uzbierać do prawa do zasiłku.

Witam
odgrzeje troszkę temat. Mam możliwość pracy w innej firmie, tylko najpierw muszę się sprawdzić. Propozycja - umowa zlecenia na okres 1 miesiąca lub umowa na okres próbny 1 miesiąc. Od 1 lipca do 31 lipca, lub od 1 sierpnia do 31 sierpnia. Boję się jednak, że jeżeli się nie sprawdzę to zostanę na lodzie. Czytałem ustawę o ile dobrze rozumiem, muszę mieć przepracowane 365 dni w okresie 18 miesięcy, czyli w razie niepowodzenia zasiłek również będzie mi przysługiwał? Ta praca będzie w innym mieście (województwie)

Ostatnia edycja:
Rozumiem, że na dzień przed rozpoczęciem pracy w innej firmie spełniasz warunki prawa do zasiłku, a obawiasz się, czy to krótkie zatrudnienie nie spowoduje jego utraty?
Okresy zatrudnienia do 365 dni niezbędnych do uzyskania prawa do zasiłku można łączyć (nie musi to być rok u jednego pracodawcy). Może występować również przerwa między zatrudnieniami.
Jeśli wspomniane umowy nie będą wliczane do wymaganego okresu 365 dni np. z powodu wysokości wynagrodzenia, braku składek na FP to i tak nie stracisz prawa do zasiłku - jeśli poprzednie zatrudnienie trwało 365 dni bez przerwy na rejestrację i uzyskanie prawa do zasiłku masz około do 6 miesięcy.
Jeśli zarejestrujesz się po zakończeniu zatrudnienia i podejmiesz nowe po uzyskaniu prawa do zasiłku nabędziesz prawo do dodatku aktywizacyjnego.

Powrót