RODO a forum internetowe

• Autor wątku Autor wątku Kuzyn Procesor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kuzyn Procesor

Witam,
na początku chciałbym przeprosić, jeżeli temat był już poruszony.

Chcę zacząć prowadzić forum internetowe. Będę przetwarzał (zbierał do bazy danych) dane takie jak: (obowiązkowo) adres IP, adres e-mail oraz (dobrowolnie można podać) płeć, adres skype itp.

Zgodnie z rodo powinienem mieć politykę prywatności. Problemem jest dla mnie fakt, iż nie chcę podawać swoich danych osobowych, a konkretniej - adresu zamieszkania. Jeżeli chodzi o imię i nazwisko, nie jest to duży problem.

Przeszukująć polityki prywatności na różnych forach, natknąłem się na tą:
***mod***

Nie ma tam podanego adresu zamieszkania, tylko imię i nazwisko. I teraz kwestia - czy jest to legalne? Jeżeli nie, to istnieje jakieś inne wyjście bez zakładania firmy?

Z góry dziękuję.
PS: Prosiłbym o odpowiedź typu Tak / Nie :D

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nawiązując do tytułu tematu zacznij od definicji danych osobowych.
Kuzyn Procesor napisał:
... Nie ma tam podanego adresu zamieszkania, tylko imię i nazwisko. I teraz kwestia - czy jest to legalne? ...
Nie, narusza regulacje zawarte w Ustawie o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

Czyli rozumiem, że nie mogę tak napisać (np. ado jest Pan Jan Kowalski) bo spotkają mnie za to konsekwencje?

Ostatnia edycja:
Zapoznaj się ze wskazaną Ustawą bo będziesz musiał do niej się zastosować.

LeszsekS napisał:
Zapoznaj się ze wskazaną Ustawą bo będziesz musiał do niej się zastosować.

Ok, zapoznałem się. Mam jednak kilka wątpliwości:
2. Usługodawca podaje:
1) adresy elektroniczne,
2) imię, nazwisko, miejsce zamieszkania i adres albo nazwę lub firmę oraz siedzibę i adres
Nie rozumiem, czym w praktyce są "adresy elektroniczne". Jest to kontaktowy adres e-mail do usługodawcy?

I jeszcze małe pytanie: Czy da się jakkolwiek legalnie ominąć konieczność podawania danych ADO?

A znasz jakiś inny adres elektroniczny?

Wymagania zawarte w ustawie należy wypełnić, przeczytaj ustawę do końca.

Powrót