RODO a przebywanie w serwerowni

• Autor wątku Autor wątku BiednyInformatyk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BiednyInformatyk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Czy przebywanie w serwerowni jest zgodne z nowym prawem ?

Jako informatyk od początku mojej pracy w firmie moje stanowisko znajdowało się w serwerowni do czasu kiedy pracodawca stwierdził że to nie zgodne z RODO i mam się przenieść. Gdy spytałem się o to IOD on nic nie wiedział na ten temat.

Będę szczery i przyznam że nie jestem zadowolony z tej zmiany ale jeśli prawo mi tego zabrania to niestety :sad:

BiednyInformatyk napisał:
... Czy przebywanie w serwerowni jest zgodne z nowym prawem ?...
Chodzi o kwestie bezpieczeństwa związane z ochroną danych osobowych: Artykuł 24. RODO.

O takich rzeczach decyduje administrator danych osobowych - czyli pracodawca, ponieważ to on ponosi odpowiedzialność np. jeżeli ktoś zaleje kawą kluczową infrastrukturę. Przepisy nie przewidują wprost konkretnych rozwiązań - każda firma musi to ocenić we własnym zakresie. Zazwyczaj serwerownia stanowi miejsce o ograniczonym dostępie - choć w praktyce wygląda to bardzo różnie.

Pomijam fakt, że stanowisko pracy w serwerowni nie spełnia jakichkolwiek wymogów BHP. Chyba, że dostajesz słuchawki ochronne i ubranie do pracy w niskich temperaturach. Plus masz dodatek za pracę w warunkach szkodliwych

Powrót