Rodo a sms na Facebooku

• Autor wątku Autor wątku esa1974
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

esa1974

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Moja żona chora na raka dostała od swojej koleżanki obrzydliwego smsa. Pisała że to że jest chora to jej wina i różne inne paskudne rzeczy. Moja żona wzburzona wkkeila tego smsa na forum klasowe dawnej klasy na facebooku. I dziś otrzymałem taką wiadomość od tej osoby :

W odpowiedzi na Pana wczorajszą wiadomość. Informuję, że została naruszona ustawa RODO. Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dn. 25 V 2018 polegające na nieuprawnionym ujawnieniu prywatnej korespondencji wraz z danymi wrażliwymi. Numer telefonu oraz prywatna korespondencja wchodzi w szeroką definicję danych osobowych więc udostepnienie bez zgody osoby do której te dane należą stanowi naruszenie prawa. Dzisiaj zostanie wysłana skarga do UODO z żądaniem usunięcia udostępnionych z naruszeniem prawa moich danych z grupy wraz z korespondencją , oficjalnych przeprosin z uwzględnieniem manipulacji polegającej na próbie poddania ocenie mojej osoby przez osoby trzecie poprzez udostępnienie mojej prywatnej korespondencji oraz żądaniem zadośćuczynienia w postaci kary pieniężnej przekazanej na dom dziecka. Proszę przekazać Pana zonie powyższe.

Czy mam się obawiać???

Moja żona opublikowała to na zamkniętej grupie klasowej ( kilka osób) dodatkowo widać tam numer telefonu. Ale ta pani ma firmę i sama upublicznia swój numer w internecie. Nie wiem teraz o co chodzi. Żona się denerwuje a w jej stanie to najgorsze co może być
Poza tym był to sms do mojej żony czyli jest jej własnością. I może z nim robić co chce. Mam rację czy się mylę?

Ostatnia edycja:
Jeżeli konto było używane wyłącznie w celach osobistych (np. towarzyskich) nie podlega RODO. Nie masz się czego obawiać pod kątem ochrony danych osobowych. Ewentualnie w rachubę wchodzi naruszenie dóbr osobistych, ale mało prawdopodobne, żeby poczyniła tutaj jakieś ruchy. Potrzebny proces a to już wyższa szkoła jazdy.

esa1974 napisał:
... Zgodnie z ustawą o ochronie danych osobowych z dn. 25 V 2018 polegające na nieuprawnionym ujawnieniu prywatnej korespondencji wraz z danymi wrażliwymi....
Kompletne bzdury.

Powrót