RODO a windykacja

• Autor wątku Autor wątku Dara911
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dara911

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry. Mieszkam na co dzień w bloku. Ostatnio wchodząc do klatki zauważyłam na tablicy ogłoszeń zwisający monit z firmy windykacyjnej dotyczący sąsiadki. Na tym monicie były wypisane wszystkie jej dane osobowe oraz szczegóły dotyczące zadłużenia w jakiejś tam firmie pożyczkowej. Zdarzyło się to już drugi raz. Tak się składa, że z sąsiadką znam się bardzo dobrze i przekazałam jej od razu tę korespondencję by pół bloku nie musiało wiedzieć o takich rzeczach. Sąsiadka poinformowała mnie, że jest to firma, która regularnie ją nachodzi, windykatorzy się po niej wydzierają, podstępnie próbują wejść do mieszkania i zastraszają. Boi się ich i dlatego nie wpuszcza do siebie do czego ma prawo. Ale oni sobie znaleźli taki sposób, że monity z jej danymi wywieszają na ogólnej tablicy. Czy to nie jest łamanie przepisów o RODO?

Dara911 napisał:
Czy to nie jest łamanie przepisów o RODO?

Jest. Nie mają prawa tego upubliczniać, ale są to powszechne praktyki niektórych firm windykacyjnych.
Jenynie komornik sądowy po odpowiednim wyroku ma prawo ściągnąc należność, jeżeli taka istnieje. Myślę że sąsiadka może zgłosić to do GIDO. Zrobiłeś zdjęcie tego ogłoszenia na publicznej tablicy ?

Powrót