Rodo a zładziej

• Autor wątku Autor wątku padoda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

padoda

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Wiem,że w Polsce obowiązuje RODO i zgodnie z nim ochrona wizerunku.
Mam następujęce pytanie. Jeżeli w prywatnym domu doszło do włamania i grabieży, a zainstalowany monitoring uwiecznił złodzieja podczas rabunku, to czy upublicznienie w mediach społecznościowych lub internecie jego wizerunku jest zgodne czy niezgodne z prawem? Publikując take nagranie w sieci i prosząć np. internautów o pomoc w identyfikacji złodzieja łamię ustawę o RODO?

Poczytaj o rozpowszechnianiu wizerunku bez zgody.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Czyli mam poprosić złodzieja, który wtargnął do mojego domu i mnie okradł o zgodę na upublicznienie jego wizerunku? Zaznaczam ,że nie mówię o miejcu publicznym tylko o miejscu w domu prywatnym , w którym mam konstytucyjnie zagwarantowany mir domowy. Chyba mam prawo publikować swoje domowe pielesze, w których bez mojej zgody nie powinno nikogo być a tymbardziej złodzieja.
Rozumiem ,że upublicznianie wizerunku bez zgody osoby w miejscu publicznym ( plaża,sklep ,kino ulica,itp.) jest wbrew prawu. Ale sytuacja jest specyficzna ponieważ osoba ta znajduje się w moim prywatnym domu bez mojej zgody i w dodatku mnie okrada.

Ostatnia edycja:
Przykro mi że moja odpowiedź nie jest zgoda z Twoim tokiem myślenia, odpowiedź otrzymałeś, zrobisz z tą informacją co chcesz.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Pamiętaj też że ten jak go nazywasz "zładziej" jest póki co niewinny. I taka publikacja także narusza jego prawo i jak go złapią to możesz mieć także i ty zarzuty choćby pomówienia zarówno z kk jak i kc.

Mass1910 napisał:
w którym mam konstytucyjnie zagwarantowany mir domowy.
No to jak ci go naruszył to będzie odpowiadał jak go złapią.

padoda napisał:
Chyba mam prawo publikować swoje domowe pielesze
Oczywiście. Swoje za swoją zgodą. Ale ty chcesz publikować kogoś.
padoda napisał:
bez mojej zgody nie powinno nikogo być a tymbardziej złodzieja
padoda napisał:
osoba ta znajduje się w moim prywatnym domu bez mojej zgody i w dodatku mnie okrada.
I za to poniesie odpowiedzialność karną jak go złapią. Jeśli policja sobie nie poradzi w inny sposób wówczas sama może wystąpić o upublicznienie nagrania.

Niestety przestępcy w Polsce mają sporo praw. I niestety wymiar sprawiedliwości jest dużo skuteczniejszy w karaniu tych co te prawa przestępców naruszają aniżeli w łapaniu i karaniu samych przestępców.

Z tego wszystkiego co piszesz wynika ,że złodziej może zniknąć jak słynny Jaworek, policja mnie przeprosi i umoży postępowanie, a ja mogę sobie dowód w postaci nagrania "niewinnego" wsadzić do folderu Archiwum rodzinne. Potencjalny adwokat "niewinnego" gdyby go złapano powie oczywiście,że on chciał zapytać o drogę,w szufladach i szafie szukał mapy a precjoza co miał w worku znalazł i chciał mi oddać. To jest chore.

Jeszcze jeden aspekt
W przypadku włamania i grabieży w prywatnym domu, istnieje szansa, że publikacja nagrania w celu zidentyfikowania i ujęcia złodzieja może być uznana za działanie w celu ochrony ważnych interesów prawnie uzasadnionych.

Powrót