RODO - bazy/spisy firm

• Autor wątku Autor wątku czekoladowy_trufel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czekoladowy_trufel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry;
przeczytałem (i zweryfikowałem w kilku źródłach), że RODO traktuje dane przedsiębiorców (jednoosobowe DG) jako dane osobowe. Jak w takim kontekście wygląda prawo do bycia zapomnianym a bazy firm?

Jednoosobowe DG to nazwa firmy + imię, nazwisko. Jeśli różne bazy/spisy firm wyciągnęły moja DG z rejestru CEIDG i utworzyły wpis w swoich bazach - czy mogę na podstawie RODO domagać się usunięcia z tych baz?

Jeśli tak, czy mógłbym prosić o dokładny paragraf/zapis, na który powinienem się powołać, chcąc usunąć DG z bazy/ze spisu?

Z góry dziekuję za pomoc

czekoladowy_trufel napisał:
... Jak w takim kontekście wygląda prawo do bycia zapomnianym a bazy firm?...
Ależ w brew wielu opiniom owo Rozporządzenie nie jest tak skomplikowane, samodzielna próba zapoznania się z jego treścią rozwiązuje wiele problemów.

Ostatnia edycja:
LeszsekS napisał:
samodzielna próba zapoznania się z jego treścią rozwiązuje wiele problemów.
Zapoznałem się z jego treścią. Zmodyfikuję może swoje pytanie. Uważam, że na podstawie RODO, jednoosobowa DG ma prawo domagać się usunięcia swoich danych z bazy/spisów firm. To nic, że dane te są publicznie dostępne w CEIDG, bo nie wyrażam zgody, aby przetwarzał je podmiot zewnętrzny (tj. baza/spis firm). Czy mam rację?

P.S.:
LeszsekS napisał:
Ależ w brew wielu opinią
*wbrew i *opiniom :)

Nie masz.

Edit: Odpowiedź nie dotyczyła Twojego tematu, miałem ich kilka otwartych. Przepraszam za zamieszanie. Możesz.

PS.
Późna pora i automatyczny słownik potrafi robić psikusy.

Ostatnia edycja:
Dlaczego nie mam racji?
Jedn. DG nie posiadają charakteru prawnego, więc RODO je dotyczy.
Dlaczego nie mogę stosować "prawa do bycia zapomnianym" dla DG w przypadku zewnętrznych firm, przetwarzających moje dane? Proszę o paragraf, który o tym mówi.
Najbliższy jest zapis Art. 6, par. 1f:
1. Przetwarzanie jest zgodne z prawem wyłącznie w przypadkach, gdy – i w takim zakresie, w jakim – spełniony jest co najmniej jeden z poniższych warunków:
(...)
f) przetwarzanie jest niezbędne do celów wynikających z prawnie uzasadnionych interesów realizowanych przez administratora lub przez stronę trzecią, z wyjątkiem sytuacji, w których nadrzędny charakter wobec tych interesów mają interesy lub podstawowe prawa i wolności osoby, której dane dotyczą, wymagające ochrony danych osobowych, w szczególności gdy osoba, której dane dotyczą, jest dzieckiem.
ale przecież zewnętrzny spis/baza firm nie przetwarza moich danych w celach wynikających z prawnie uzasadnionych interesów. CEIDG to robi - nie chcę usunąć danych z CEIDG, chcę usunąć je z zewnętrznych, prywatnych baz/spisów firm. Co dokładnie mówi, że w przypadku DG nie mam takiego prawa (tj., że prawo do bycia zapomnianym nie stosuje się).

Prawo bycia zapomnianym określa Art. 17. Tam masz zawarte regulacje z tym związane. Czytaj też sprostowanie w poprzednim poście.

Ostatnia edycja:
Ad. sprostowania - no właśnie, ciągle sugerowałem się Art. 17 i dziwiłem się, dlaczego twierdzi Pan, że nie mogę :).
Rozumiem więc, że:
Art. 17 1a) - pozwala mi domagać się usunięcia takich danych, zwłaszcza, że żaden z podpunktów Art 17, par. 3 nie zachodzi - więc Administrator nie ma podstawy aby odmówić usunięcia takiego wpisu.

Proszę mi jeszcze powiedzieć, jak wygląda sprawa weryfikacji, czy rzeczywiści jestem uprawniony do żądania usunięcia danych (tzn,. czy "ja", to rzeczywiście "ja", o którego usunięcie danych wnoszę). Czy ADO (Administrator Danych Osobowych) może żądać w celu weryfikacji więcej danych, niż już posiada?
Np. kopii dowodu osobistego (chyba tylko banki mogą prosić o taką kopie). Czy np. pisemne żądanie usunięcia danych z moim podpisem byłyby wystarczające? Albo - jeśli ADO posiada również mój numer telefonu - czy weryfikacja telefoniczna byłaby wystarczająca?

Żadna z tych instytucji nie ma prawa żądać kopii dowodu osobistego.

Powrót