RODO, brak działalności gospodarczej, strona informacyjna z formularzem kontaktowym

• Autor wątku Autor wątku Kamellot
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Kamellot

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Hej wszystkim,

Na wstępie chciałem przedstawić kilka faktów, które myślę, że pomogą zidentyfikować, jaki profil w myśl RODO reprezentuje:
  • nie prowadzę działalności gospodarczej
  • moja strona ma charakter informacyjny i jest zarazem moim portfolio
  • posiadam formularz kontaktowy, który zbiera imię, nazwisko, e-mail i treść wiadomości, te dane wysyłane są jako mail na skrzynkę na gmailu
  • jest wrzucona wtyczka Google Analitycs

Nie przetwarzam w żaden sposób danych kontaktowych osób w celach marketingowych czy też handlowych, kontakt jest wyłącznie dobrowolny i nie jest kierowany w myśl wycen projektów itp.
W myśl RODO jestem zobligowany do podania, kto jest administratorem danych. Nie uśmiecha podawać mi się publicznie mojego pełnego adresu zamieszkania, jeśli jednak taki jest wymóg, zrezygnuję z tego formularza na rzecz informacji o mailu ...

Doradźcie proszę, bo czytam trzeci raz tę ustawę wraz z interpretacjami na forach/blogach i nie wiem już co mam myśleć o tym :)

Kamellot napisał:
i jest zarazem moim portfolio
To zdanie budzi wątpliwości... To jaką swoją działalność promujesz? Czy aby nie zawodową?

Jeśli strona nie jest związana z działalnością zawodową lub handlową, to wg RODO właściciel strony jest zwolniony z obowiązku stosowania rozporządzenia

ilaw napisał:
To zdanie budzi wątpliwości... To jaką swoją działalność promujesz? Czy aby nie zawodową?

Jeśli strona nie jest związana z działalnością zawodową lub handlową, to wg RODO właściciel strony jest zwolniony z obowiązku stosowania rozporządzenia

Możesz mieć rację. Z tego wynika, że pomimo braku działalności to, że opisuję swoją osobę pod względem zawodowym + portfolio wykonanych prac (jako dowód, że mam umiejętności i doświadczenie) wystarczają RODO, abym się łapał. Wolę dmuchać na zimne i zlikwiduję formularz.

Dzięki za rozwianie choć cząstki mojej wątpliwości.

ilaw napisał:
Który artykuł RODO tak stanowi?

Jeśli ktoś prowadzi stronę/blog/forum, którego targetem jest jakaś mniejszość seksualna i przetwarza dane osób identyfikujących się z tą mniejszością, to który z artykułów RODO będzie stanowił o podmiotowym wyłączeniu?

ilaw napisał:
ilaw napisał:
art. 2 ust. 2 lit. c) w zw. z motywem 18
Mylisz się, istotny jest cel przetwarzania danych, a nie narzędzie, z którego się korzysta.

(18):
Niniejsze rozporządzenie nie ma zastosowania do przetwarzania danych osobowych przez osobę fizyczną w ramach działalności czysto osobistej lub domowej, czyli bez związku z działalnością zawodową lub handlową. Działalność osobista lub domowa może między innymi polegać na korespondencji i przechowywaniu adresów, podtrzymywaniu więzi społecznych oraz działalności internetowej podejmowanej w ramach takiej działalności. ...

Powrót