rodo itd.

• Autor wątku Autor wątku cwy97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

cwy97

Użytkownik
Odpowiedzi
299
jak to jest, zgodnie znl prawem- jak jestem osoba prywatną i robie zdjecie np. pejzarz, czy rodzinne, a w tło mi wejedzie sąsiad to ja muszę mieć jego zgode by zdjecie w albumie trzymać? wiem ze temat mocno teoretyczny ale chcialbym wiedzieć jak to rozumieć.

Rodo nie ma z tym tematem absolutnie nic wspólnego, bo nie.ma tu mowy o jakichkolwiek danych osobowych. Jak masz zdjęcie w albumie, to w ogóle nie ma problemu. Problem może się pojawić w momencie rozpowszechniania takiego zdjęcia, rozpowszechnianie wizerunku wymaga zgody osoby. Vide artykuł 81 ustawy o prawach autorskich. Ten sam artykul ma jednak punkt, który mówi, że nie jest wymagana zgoda jeżeli dana osoba jest tylko częścią krajobrazu

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
silit napisał:
Rodo nie ma z tym tematem absolutnie nic wspólnego, bo nie.ma tu mowy o jakichkolwiek danych osobowych. Jak masz zdjęcie w albumie, to w ogóle nie ma problemu. Problem może się pojawić w momencie rozpowszechniania takiego zdjęcia, rozpowszechnianie wizerunku wymaga zgody osoby. Vide artykuł 81 ustawy o prawach autorskich. Ten sam artykul ma jednak punkt, który mówi, że nie jest wymagana zgoda jeżeli dana osoba jest tylko częścią krajobrazu

moderacja

a no wlasnie gdzieś czytałem że sam wizerunek to juz dane osobowe i np. jak monitoring siega ulicy czy innego miejsca publicznego i sie nagrywaja obcy ludzie to sie wchodzi w posiadanie ich danych osobowych (wizerunku) i zaraz trzeba to niszczyć. no to pomyslałem że jak pstrykam fote i ktos sie w tlo wetnie to podobnie. albo jak robie dziecku zdjecie na placyku a tam inne dzieci w tle itd. rozpowszechniania zadnego nie mialem na.mysli, nawet na.fejsie.

cwy97 napisał:
a no wlasnie gdzieś czytałem ...
Nie, sam wizerunek nie jest daną osobową. Zacznij od przeczytania co to są dane osobowe, definicję znajdziesz w Rozporządzeniu na które się powołujesz. Nie czytaj gdzieś, czytaj we wiarygodnych źródłach.

PS.
Polecam również treść motywu (18)

LeszsekS napisał:
Nie, sam wizerunek nie jest daną osobową. Zacznij od przeczytania co to są dane osobowe, definicję znajdziesz w Rozporządzeniu na które się powołujesz. Nie czytaj gdzieś, czytaj we wiarygodnych źródłach.

PS.
Polecam również treść motywu (18)

***nie zajmujemy się doniesieniami medialnymi. mod***
wg nich, a powoluja sie na wyroki, sam wizerunek to dana osobowa.
co to jest motyw (18 )?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
LeszsekS napisał:
Zajrzyj do Rozporządzenia.

a jakie to rozporządzenie? poprostu rozporzadzenie o ochronie danych osobowych? rozporządzenie rodo ? a jaki artykuł?

A na jakie Rozporządzenie się powołujesz?

Powrót