RODO - kontakt na obcy numer telefonu w sprawie mojego zadluzenia

• Autor wątku Autor wątku marian123415
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

marian123415

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Witajcie,
Posiadam zadłużenie w firmie ***. Nie będę się rozpisywał z czego powstało bo to głupota. Dotyczy kwoty 1200 pln - podaje dla skali problemu.
Mieszkam w Warszawie w wynajmowanej kawalerce. Kawalerka wynajęta od osoby trzeciej, nie rodzina. W kawalerce jest podłączony telefon stacjonarny, tak dla zasady, właścicielem jest osoba starsza.
W dniu dzisiejszym na ten telefon zadzwonił windykator z pytaniem czy rozmawia ze ...(tu moje imię i nazwisko). Do kontaktu w mojej sprawie podany mają mój numer komórkowy. Oznacza to, że windykator zadzwonił na numer osoby trzeciej w sprawie mojego zadłużenia.
Dzwoniłem do *** już z mojego tel. komórkowego z prośbą o ujawnienie na jakiej podstawie i skąd uzyskali numer stacjonarny telefonu. Pani stwierdziła na początku, że na pewno nikt nie dzwonił na tel. stacjonarny. Później się do tego przyznała, jednak nie chciała mi powiedzieć skąd posiada dane. "Nie wiem", "nie mam takich informacji", "nie ja się tym zajmuje". Straszenie RODO też niewiele dało.
Proszę o informację co zrobić w tej sprawie. GIODO? Jakie konsekwencje ciąża na ultimo?
Z góry dziękuję wszystkim za pomoc.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
marian123415 napisał:
Proszę o informację co zrobić w tej sprawie.
Spłacić zadłużenie.

Przepisy o ochronie danych osobowych nie uniemożliwiają dochodzenia roszczeń.

Cześć, zadłużenie zostało spłacone. Moje pytanie odnosiło się do kwestii danych osobowych, nie do zadłużenia. Proszę przeczytaj całość.

marian123415 napisał:
Moje pytanie odnosiło się do kwestii danych osobowych,

Pisemnie możesz zażądać usunięcia numeru telefonu powiązanego z tobą. I w razie ponownego kontaktu na ten numer wtedy nastąpi naruszenie przepisów.

O co właściwie masz pretensje do swojego byłego już wierzyciela?

forg napisał:
O co właściwie masz pretensje do swojego byłego już wierzyciela?
O ewentualnie łamanie przepisów. RODO weszło, żeby usystematyzowac sprawy z wiązane z wykorzystaniem/ujawnieniem danych osobowych.
Nie dość, że zadzwonili na nr. tel. Osoby trzeciej, to również ten tel. odebrała osoba trzecia, nie moja rodzina - współlokatorka. Została poinformowana, że Pani X dzwoni z firmy ***, co ujawnia informacje o ewentualnym moim zadłużenia.

moderacja

marian123415 napisał:
O ewentualnie łamanie przepisów.

Ale konkretnie których?

marian123415 napisał:
Została poinformowana, że Pani X dzwoni z firmy ***, co ujawnia informacje o ewentualnym moim zadłużenia.

Na całe szczęście obowiązujące przepisy nie są takie jak się tobie wydaje - bo gdyby tak było ta faktycznie świadczenie niektórych usług byłoby mocno kłopotliwe.
Nie wpadłeś na to, że spłata zadłużenia przed ruchami windykacyjnymi nie wywołałaby tego "problemu"?

forg napisał:
Ale konkretnie których?
Rozumiem, że sugerujesz, że nie doszło do naruszenia żadnych przepisów. Podaj proszę mi swoje imię i nazwisko oraz nazwę Twojego pracodawcy. Odnajdę numer i skontaktuje się z pytaniem o wysokość Twojego wynagrodzenia.

Kwestie spłaty zadłużenia pomijam, bo już wspominałem, że nie tego dotyczy wątek.

marian123415 napisał:
nie doszło do naruszenia żadnych przepisów.
Nie doszło do złamania tu żadnych przepisów. Naprawdę wolno dzwonić pod każdy numer telefonu, przedstawiać się i pytać, czy się zastało kogokolwiek. Twoje pomysły na ten temat, są kompletnym absurdem. Komiczne.
Skieruj swoją kreatywność na wymyślenie sposobu spłaty długu.

To że ktoś ma zadłużenie nie oznacza że firma windykcyjna może łamać Rodo. Jeżeli zadłużenie zostało spłacone to ustały przyczyny dla których mieli prawo dzwonić gdziekolwiek, a już w szczególności jeżeli ujawnili czy wskazali kto jest dłużnikiem, np. dzwonimy bo Pana sąsiad jest dłużnikiem. Moim zdaniem podchodzi to po zastraszanie również.
Pozdrawiam

pemnovak napisał:
to ustały przyczyny dla których mieli prawo dzwonić gdziekolwiek
Każdy ma prawo dzwonić gdziekolwiek. Tego nie zabrania RODO. Nawt Stalin tego nie zabraniał.
pemnovak napisał:
Moim zdaniem podchodzi to po zastraszanie również.
I pod spowodowanie katastrofy w ruchu lotniczym.
pemnovak napisał:
jeżeli ujawnili czy wskazali kto jest dłużnikiem
To zupełnie inna sprawa i tu nie miała miejsca.

1.Dzwonić tak ale porozmawiać o pogodzie za oknem. W tym przypadku jeśli było tylko zapytanie z kim rozmawiam to OK
2. To już zależy od ceny, determinacji i klasy adwokata. Już było trochę wypłat odszkodowań za tego typu akcje.

pemnovak napisał:
W tym przypadku jeśli było tylko zapytanie z kim rozmawiam
W tym przypadku była prośba o rozmowę z X. I to jest OK.
pemnovak napisał:
To już zależy od ceny, determinacji i klasy adwokata. Już było trochę wypłat odszkodowań za tego typu akcje.
Nie było. I nigdy nie będzie. Śpij spokojnie. Możesz jutro zadzwonić do sołtysa z Wólki, przedstawić się i zapytać, czy zastałeś Jolkę. Nawet najlepsza nowojorska kancelaria adwokacka nie doprowadzi do tego, byś musiał zapłacić odszkodowanie. Nawet jak Jolka Cię nie lubi.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót