RODO - ujawnione dane osobowe

• Autor wątku Autor wątku alnara
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alnara

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Dzień dobry.
Tyle się mówi o ochronie danych osobowych, RODO, itp.
Moja firma otrzymała dziś pismo od komornika o zajęciu wierzytelności osoby z którą nie mamy oraz nigdy nie mieliśmy nic wspólnego.
Na zajęciu są dane:
-Imię i nazwisko, adres,
-PESEL,
-data urodzenia,
-nr dowodu osobistego,
-kwota zajęcia
-tytuły wykonawcze.
Na podstawie w/w można jednoznacznie zidentyfikować osobę.

Po co to całe zamieszanie z RODO skoro otrzymuję dane obcej mi osoby?
Na jakiej podstawie prawnej działa komornik?
Nie chcemy otrzymywać tego typu korespondencji - jak się przed tym uchronić?

Z góry dziękuję za odpowiedź.

alnara napisał:
Nie będę się bawił w pisanie podstaw prawnych skoro przedsiębiorca takie pytania zadanie ... :
- komornik jest funkcjonariuszem publicznym
- postępowanie prowadzi na podstawie orzeczenia sądu zaopatrzonego w klauzulę wykonalności oraz wniosku wierzyciela

alnara napisał:

Wykreślić działalność gospodarczą/zlikwidować spółkę
Można sobie nie chcieć, ale odpowiedzieć w termieni pisemnie trzeba ( nie mailowo )
Rygor wskazany jest na zajęciu.

Ostatnia edycja:
Kolega wyżej dobrze napisał. Nieudzielenie pisemnej informacji listem poleconym może skutkować nałożeniem kary grzywny do 2000 zł na osobę za to odpowiedzialną.

Dziękuję za odpowiedź.

Okazuje się, że komornik wysyła do wszystkich firm z naszej branży ( terminale płatnicze ) zajęcia wierzytelności - niejako na ślepo bez wcześniejszej weryfikacji czy dana firma współpracowała z dłużnikiem. Czyli udostępnia dziesiątkom osób dane osobowe o których pisałem.
Jaki jest w takim razie sens ochrony RODO, skoro takie dane są udostępniane osobom postronnym?

Naprawdę dziwne pytania ze strony przedsiębiorcy.
Jeśli ( co jest zbędne ) miałby weryfikować w taki sposób jak to widzi pytający, czy firma współpracowała to w pisemnym zapytaniu/żądaniu musiałby umieścić tyle samo identyfikatorów ( danych osobowych )
Chyba, że w/w firmie na zapytanie czy Jan Kowalski z wami współpracował wystarczy, żeby udzielić odpowiedzi.

Ostatnia edycja:
Masakra z tym rodo... z chorobą szalonych krów i ptasia grypa było podobnie.
Niektórzy myślą że jakiekolwiek przetwarzanie danych stało się nagle nielegalne.

Pozwolę się nie zgodzić. Komornik powinien wysłać zapytanie czy współpracujemy z firmą o nr NIP / REGON..... Po potwierdzeniu wysyła zajęcie wierzytelności.
Po co są wysyłane na ślepo dane osobowe dłużnika do kilkunastu firm?

Zresztą, powinienem się już przyzwyczaić, że przepisy i logika to dwie rzeki które rzadko płyną wspólnym korytem.

Dziękuję za odp. Oczywiście odpowiem poleconym. Zadam również pytanie GIODO jak opisana sytuacja wysyłania "na ślepo" zajęć ma się do RODO.

To pytający jest jakieś medium, że wie iż te zajęcia wysyłane są "na ślepo". Ciekawe.
Co więcej w jeszcze większym jestem zdziwieniu, że przedsiębiorca zakłada, że firmy współpracują tylko z podmiotami posiadającymi nip i regon.
Jeśli taką logiką kierują się przedsiębiorcy to nie dziw, że co chwilę ogłaszają upadłość.

Nie jestem medium - taką informację otrzymałem z kancelarii komorniczej. Z komentarzem " Komornicy tak działają..." Dlatego pytam na forum o podstawę prawną takiego działania w kontekście RODO.

Firmy z branży płatności elektronicznych ( terminale płatnicze ) współpracują tylko z firmami. Opisywany przypadek dotyczy też takiej współpracy. Osoba z kancelarii komorniczej jednoznacznie stwierdziła, że wysyłają zajęcia do wszystkich firm które oferują terminale płatnicze.

Czy jasno się wyraziłem?

Dziękuję Dragazes za merytoryczną odpowiedź.
Odnośnie opisywanej sytuacji dowiem się u źródeł. Wątek do zamknięcia.

Miłego dnia.

Pomyliłem użytkownika - powinno być Arystokrata20

Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif
Regulamin §8

Ostatnią edycję dokonał moderator:
alnara napisał:

art. 2 ust. 5 ustawy o komornikach sądowych i egzekucji. Dane te zbierane są zatem w konkretnych, wyraźnych i prawnie uzasadnionych celach - związanych z sądowym postępowaniem egzekucyjnym (art. 5 ust. 1 lit. b RODO). Nadto przetwarzanie tych danych jest niezbędne do wykonania zadania realizowanego w ramach sprawowania władzy publicznej powierzonej komornikowi (art. 6 ust. 1 lit.e RODO)

alnara napisał:

To są ustawowe zadania komornika - jako sądowego organu egzekucyjnego. Bez tej kompetencji rola komornika w postępowaniu egzekucyjnym nie miała by żadnego sensu...

Ostatnia edycja:
Powrót