Rodzina za granicą.

• Autor wątku Autor wątku lukashek1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lukashek1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie... Wiem, że może temat trochę nie w tym miejscu co trzeba ale proszę wszystkich o radę gdyż mam spory kłopot. Zanim podejmę jakieś poważniejsze kroki chciałbym najpierw tu poszukać odpowiedzi na ten temat, i dowiedzieć się gdzie zapukać w razie podjęcia poważniejszych kroków. Otóż siostra ze swoim chłopakiem wyjechała do Niemiec w zeszłym roku niby z własnej woli. Tam urodziła dziecko. Sprawy się trochę skomplikowały i chłopak przestał ją traktować z należytym szacunkiem (bicie, poniżanie i brak jakiejkolwiek pomocy przy dziecku i domu). Siostra chce wracać do Polski do rodziny ale twierdzi, że jej chłopak jej nie puści tu z dzieckiem, że ma takie prawo. Powiedzcie mi proszę jak ich tu legalnie zciągnąć żeby nie mogła już tam wrócić bo podobno to nie jest takie proste ze wsiadają w samolot czy samochód i przyjeżdżają do Polski. (dodam, że dziecko ma wyrabiany paszport) z tego co wiem to jeden z wymogów żeby mogło tu przyjechać. Bardzo proszę o odpowiedź jeśli ktoś mało wiele zna się na tych sprawach. POZDRAWIAM

a dlaczego nie może wyjechać?nie rozumiem

skoro nie są małżeństwem to on nie ma praw do dziecka żadnych w Niemczech,no chyba ze zgodziła się mu te prawa dać i podpisali dokument u notariusza czy przed urzędnikiem Jugendamt

Z tego co wiem... to nie podpisywali żadnych dokumentów... jest tylko wpisany w akt urodzenia dziecka jako ojciec. Więc jakieś prawa chyba ma. Nie wiem jak to jest tam dokładnie. W każdym bądź razie ... jak rozmawiałem z siostrą to z rozmowy wynikło, że do przyjazdu dziecka do Polski potrzebna jest zgoda ojca... a on jej nie udziela. Więc jak siostra chciałaby wrócić z dzieckiem bez jego zgody to wtedy ten gość mógłby zgłośić porwanie. Siostra może wrócić tylko bez dziecka co jest chore moim zdaniem.

nie ma żadnych praw!!o tym już tutaj pisałam kilkanaście razy
wpisanie w akt nie ma tu nic do rzeczy,bo praw przez to nie nabyl nawet dajac dziecku swoje nazwisko

wklejam jeszcze raz

Komu, według ogólnych zasad, przysługuje władza rodzicielska nad dzieckiem?Rodzicom przysługuje wspólna władza rodzicielska nad dzieckiem w przypadku, gdy:

dziecko urodziło się w związku małżeńskim;
rodzice zawarli związek małżeński po urodzeniu dziecka;
rodzice oswiadczą, że są gotowi do wspólnego sprawowania władzy rodzicielskiej nad dzieckiem (oswiadczenie o władzy rodzicielskiej).
Oswiadczenia muszą być poswiadczone przez Urząd ds. Ochrony Dzieci i Młodzieży (Jugendamt) lub notariusza. Jeżeli rodzice nie pozostający w związku małżeńskim nie złożą takiego oswiadczenia, wyłączna władza rodzicielska przysługuje matce.
Komisja Europejska - Europejska Sieć Sądownicza - Władza rodzicielska - Niemcy.

On ma jedynie możliwość od 2011r(nowe prawo) złożyć wniosek w sadzie i walczyć o prawa do dziecka:))

siostra musi iść do urzędu Jugendamt tam na miejscu wystawia jej zaświadczenie gdzie jasno pisze iż tylko ona ma prawa rodzicielskie na terenie DE.

ewentualnie mogę później napisać jak to się nazywa

zgoda to chyba potrzebna na polski paszport w Konsulacie ,na niemiecki nie potrzebna ,ale chyba ma dziecko polskie tylko obywatelstwo?

Ostatnia edycja:
lukashek1987
Powinna w Polsce w miejscu swojego zameldowania umiejscowić Niemiecki akt urodzenia na Polski następnie w ambasadzie dokument do powrotu do Polski

Witam ...dziecko jest w trakcie wyrabiania paszportu Polskiego... obywatelstwo też ma Polskie... po 8 latach dopiero dostałoby Niemieckie. Dziękuję wszystkim za poradę.. dzięki Wam wiem już na czym stoję. Powiem siostrze żeby udała się po ten dokument do urzędu JUGENDAMT. napewno przekażę jej wszystko to czego się tu dowiedziałem... Jeszcze raz Dziękuję... i Pozdrawiam. WSZYSTKIEGO DOBREGO !!

Powrót