L
lukashek1987
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam serdecznie... Wiem, że może temat trochę nie w tym miejscu co trzeba ale proszę wszystkich o radę gdyż mam spory kłopot. Zanim podejmę jakieś poważniejsze kroki chciałbym najpierw tu poszukać odpowiedzi na ten temat, i dowiedzieć się gdzie zapukać w razie podjęcia poważniejszych kroków. Otóż siostra ze swoim chłopakiem wyjechała do Niemiec w zeszłym roku niby z własnej woli. Tam urodziła dziecko. Sprawy się trochę skomplikowały i chłopak przestał ją traktować z należytym szacunkiem (bicie, poniżanie i brak jakiejkolwiek pomocy przy dziecku i domu). Siostra chce wracać do Polski do rodziny ale twierdzi, że jej chłopak jej nie puści tu z dzieckiem, że ma takie prawo. Powiedzcie mi proszę jak ich tu legalnie zciągnąć żeby nie mogła już tam wrócić bo podobno to nie jest takie proste ze wsiadają w samolot czy samochód i przyjeżdżają do Polski. (dodam, że dziecko ma wyrabiany paszport) z tego co wiem to jeden z wymogów żeby mogło tu przyjechać. Bardzo proszę o odpowiedź jeśli ktoś mało wiele zna się na tych sprawach. POZDRAWIAM