rodzinne mieszkanie - sprzedaż

• Autor wątku Autor wątku scichomski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

scichomski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
To pierwszy mój post więc najmocniej przepraszam jeśli nie tu i proszę o przeniesienie w razie co. :)

Sprawa dotyczy mieszkania rodziców mianowicie:
Mieszkanie było komunalne a głównym najemcą była mama reszta rodziny najnormalniej zameldowana.
W 2003 roku po śmierci mamy ojciec za naszą zgodą znaczy trzech braci wzioł, nasze książeczki mieszkaniowe które założyła nam mama i wykupił owo mieszkanie. Obecnie caly blok to wspulnota mieszkaniowa a mieszkanie własnościowe, a głównym właścicielem jest ojciec.

W mieszkaniu do tej pory mieszkał najmłodszy brat który zadłużył mieszkanie.
Zameldowani na stale w mieszani: ojciec, bracia x2, ja, moja żona i dwóch synów. Podkreślam ze tylko brat mieszkał w mieszkaniu a my na stancji.
W obecnej chwili z powodu problemów z bratem i zadłużeniem (niewielkim), ojciec chce sprzedać mieszkanie nie patrząc na to ze ja i moja rodzina nie mamy sie gdzie podziać (brak stałego meldunku w momencie sprzedania mieszkania i wymeldowania nas).

Czy ojciec może sprzedać to mieszkanie wcześniej wymeldowując nas?
Jeśli tak to na jakich warunkach, czy nam się coś należy??
Czy jeśli się uprzemy wprowadzimy się do tego mieszkania (stoi puste) to czy ojciec może nas usunąć??

jeśli ojciec wykupił na siebie, to jest to jego mieszkanie i nikt mu nie zabroni go sprzedać - to że się tam wprowadzicie może utrudnić mu sprzedaż, więc to jest wyjście; ale na pograniczu prawa; jak masz siłe się "bawić", to jest to jakieś wyjście;

macie do niego powództwo z tytułu bezpodstawnego wzbogacenia - dokonaliście czegoś w rodzaju darowizny i on ma to wam zwrócić - termin przedawnienia wynosi 10 lat od dnia, w którym przekazaliście mu pieniądze;

chyba że mieszkanie jest wspólne, wówczas ojciec nie może go sprzedać; może sprzedać tylko swój udział, ale raczej nikt mu tego nie kupi

OK rozumiem.
A jak to sie ma do meldunku??
Czy ojciec może sprzedać z lokatorami??
Czy może nas wymeldować gdy nie mamy innego meldunku??
Co bedzie gdy ja powiem "tato nie wymelduje się bo nie mam gdzie"

meldunek nie ma żadnego znaczenia;

było o tym ze 150 razy na forum;

Powrót