Rodzinne w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku makowap
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

makowap

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Bardzo proszę pomóżcie mi .Jestem po rozwodzie,mam córkę,były mąż mieszka w Niemczech i stara się o rodzinne.Nam jest bardzo ciężko i przydałyby się dodatkowe pieniązki bo 300 zł alimentów to nie wystarcza na potrzeby(córka jest często chora,opieka stomatologiczna itp).Nie mam dobrego kontaktu z byłym mężem,nie udziela mi żadnych informacji co do tej sprawy czy juz mu przyznano czy nie.Mam pytanie czy te pieniądze beda do Polski płynęły dla dziecka ?czy ojciec będzie dostawał do rąk własnych i będzie mógł z nimi zrobić co zechce?Bardzo proszę o odpowiedź
makowap

Napisz pozew do Sądu Okręgowego o zwiększenie alimentów, podając powyższe argumenty. Nie zapomnij podać nazwiska i adresu męża.

Rodzinne w Niemczech wynosi na dzień dzisiejszy 186€ za pierwsze dziecko i ciut mniej za drugie. Nie wiem jak to jest z wypłatą jeśli ktoś jest rozwiedziony.

On twierdzi i śmieje się ze tak naprawdę nic nie musi jak nie będzie chciał dawać ,nawet te 300 zł co sąd mu nakazał.A to dlatego że robi nielegalnie.Komornik tez nic nie może mu zrobić bo wszystko ma zapisane na matkę lub brata

okrada własne dziecko.woli trwonić pieniądze i zyć jak chce niz pomóc dziecku.Takim jest typem człowieka

makowap napisał:
On twierdzi i śmieje się ze tak naprawdę nic nie musi jak nie będzie chciał dawać ,nawet te 300 zł co sąd mu nakazał.A to dlatego że robi nielegalnie.Komornik tez nic nie może mu zrobić bo wszystko ma zapisane na matkę lub brata

Jak masz wyrok alimentacyjny, który nie jest przestrzegany, to musisz zrobić prostą rzecz: upoważniasz Bundesjustizamt w Bonn (adres na stronie bundesjustizamt.de) do ściągania alimentów w Twojej sprawie na podstawie Konwencji nowojorskiej*). Musisz to tylko przetłumaczyć na niemiecki (30..50zł), a Bundesjustizamt to weźmie od Ciebie.

*) odszukaj formułkę w internecie, albo poproś sąd o pomoc, bo tam jest klauzula, że Bundesjustizamt może z num pertraktować, nie pamiętam jak to jest sformuowane.

Jeśli wiesz gdzie on pracuje, to jeszcze lepiej. Zagroź mu, że skierujesz się do tego amtu, jak zobaczy niemiecką nazwę, to nagle cudem pieniądze dostaniesz.

A, przy okazji: znowu nie wiem jak to jest po rozwodzie, ale jeśli ojciec dziecka stara się o Kindergeld, to dziecko nie może pobierac polskiego zasiłku na dzieci. Zagroź mu, że zgłosisz dziecko do pomocy społecznej i mu wtedy nie podpiszą formularzy E401/E411 (nie jestem pewien czy to prawda, czy fikcja w sytuacji rozwiedzinych, ale brzmi groźnie).

I nie bądź taka załamana, bo nawet jak nie było UE, to mogłaś te pieniądze ściągać za pomocą wspomnianej Konwencji nowojorskiej (rok 1956, tekstu nie mogę znaleźć).

A ty tego nie wiesz, i w jego śmieszne groźby wierzysz. Powodzenia.

Ostatnia edycja:
MuffinMan piszesz bzdury!
186 na pierwsze i drugie dziecko jak mieszka w Niemczech. Jak nie mieszka to może być połowa. W działe UE jest pełno posów na temat KG.

alina. napisał:
MuffinMan piszesz bzdury!
186 na pierwsze i drugie dziecko jak mieszka w Niemczech.

MuffinMan napisał:
Rodzinne w Niemczech wynosi na dzień dzisiejszy 186€ za pierwsze dziecko i ciut mniej za drugie.

Czytaj ze zrozumieniem: nie pisałem, że należy się całość dzieciom nie mieszkającym w Niemczech, bo nic na ten temat nie wiem. Zresztą nie to, a ściągalność alimentów jest tematem wątku.

od maja zmiany przepisow

kwota kindergeld to 184 euro..na 1 i 2 dziecko
na trzecie 190 euro
na czwarte 215 euro

skoro pracuje nielegalnie nie oplaca podatku=kindergeld sie nie nalezy

kiedys placili po polowie..teraz zabieraja calosc

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Witam
Mam pytanie dotyczace alimetow i rodzinnego Jestem Polakiem mieszkajacym w Szwcji Byla zona oraz dwie cotki wyjechaly do Niemiec ponad 10 llat temu mlodsza corka dostala paszport bez mojej zgody pomimo ze udali mi sie zatrzymac przwa rodzicielskie na dzieci bo ex zona probowala mi je odebrac Ex zona ulozyla sobie ponownie z pNiemcem pochodzenia Polskiego z nim ma 3-cie dziecko Maam pytanie zasadzone alimety na corki 800 zl ktore place juz zanim dostalem rozwod .
Ex zona z corkami jedna 23 lata a druga 16 dostawaly przez te lata rodzinne ktore w jakis sposob powinny byc obliczanr do alimetow ktore ja skrupulatnie place i bede placil przez nieudolne prawo Polskie Corka pracuje uczyla sie niezdawala i zaniechala nauke ale mi nic oficjalnie nic na ten temat niewiadomo nieuchylam sie od odpowiedzialnosci tylko skoro pracuje a ja niestety niebede jej sledzis jak mozna to oficjalnie sprawdzic i co do tych rodzinnego to do czego jest zobawiazana zona bo podejzewam ze pobiera i Rodzinne 100% i alimety ktore w dalszym czasie wysylam na jej matke na jakps wioche bo nawet nieraczyla mnie zawiadomic o tym ze sie wyprowadzza z dziecmi nasze kontakty zostaly zaniechane juz w polsce bo chisteria i nienawisc do mnie siegnela zenity nadzieci tez mialem zakaz
prosze mi dac raze coo moge zrobic zeby ta szntazystke troche uspokoic i pokazac ze prao stoi texz po mojej stronie
Pozdrawiam

Witam
Ojciec dziecka pracuje legalnie w Niemczech, ja mieszkam z dzieckiem w Polsce. Nie mamy ślubu. Ojciec dziecka ma zameldowanie niemieckie oraz w Polsce w innej miejscowości niż ja. Do tej pory od ponad 2 lat pobierał kindergeld na nasze dziecko w Niemczech w pełnej kwocie. Teraz dostał decyzję, że po zmianie przepisów w maju 2010 kindergeld się jemu nie należy, że ja powinnam się o nie starać w Bautzen... (???) Nie rozumiem tego. Dlaczego w Bauzen skoro mieszkam w Polsce. Dlaczego tak jest? Czy ja jak złożę wniosek dostanę niemiecki Kindergeld?? Jak dla mnie może ojciec pobierać. Może mi ktoś to wyjaśnić????

no tak juz 3 odpowiedz taka sama,,wszystkim po kolei wysylaja to samo..tylko nie rozumiem dlaczego ty masz pobierac skoro nie placisz w niemczech podatku..hmm

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Mattti04 napisał:
Witam
Mam pytanie dotyczace alimetow i rodzinnego Jestem Polakiem mieszkajacym w Szwcji Byla zona oraz dwie cotki wyjechaly do Niemiec ponad 10 llat temu mlodsza corka dostala paszport bez mojej zgody pomimo ze udali mi sie zatrzymac przwa rodzicielskie na dzieci bo ex zona probowala mi je odebrac Ex zona ulozyla sobie ponownie z pNiemcem pochodzenia Polskiego z nim ma 3-cie dziecko Maam pytanie zasadzone alimety na corki 800 zl ktore place juz zanim dostalem rozwod .
Ex zona z corkami jedna 23 lata a druga 16 dostawaly przez te lata rodzinne ktore w jakis sposob powinny byc obliczanr do alimetow ktore ja skrupulatnie place i bede placil przez nieudolne prawo Polskie Corka pracuje uczyla sie niezdawala i zaniechala nauke ale mi nic oficjalnie nic na ten temat niewiadomo nieuchylam sie od odpowiedzialnosci tylko skoro pracuje a ja niestety niebede jej sledzis jak mozna to oficjalnie sprawdzic i co do tych rodzinnego to do czego jest zobawiazana zona bo podejzewam ze pobiera i Rodzinne 100% i alimety ktore w dalszym czasie wysylam na jej matke na jakps wioche bo nawet nieraczyla mnie zawiadomic o tym ze sie wyprowadzza z dziecmi nasze kontakty zostaly zaniechane juz w polsce bo chisteria i nienawisc do mnie siegnela zenity nadzieci tez mialem zakaz
prosze mi dac raze coo moge zrobic zeby ta szntazystke troche uspokoic i pokazac ze prao stoi texz po mojej stronie
Pozdrawiam

nie wiem..moge tylko powiedziec tak,,kazde alimenty w niemczech ojciec ma prawo pomniejszyc o polowe kindergeld czyli o 92 euro

sadownie naliczane wedlug tabeli tez sa pomnieszone o polowe..
ja tez mam pomniejszone(dodam ,ze ojciec dzieci nigdy nie mieszkal w Niemczech ale byly tu zasadzone...nie wiem jak ma sie to do polskich czy innych aliment

nie rozumie tez jak mozna wydac paszport bez zgody ojca,,chyba ze matka ma sama sorgerecht..(prawo decydowania)to tak

witam mieszkamy w duisburgu moj maz ponad 3lata,ja i dwuletnie dziecko od roku.Jestesmy tu zameldowani,moj maz ma jedno osobowa firme.tydzien temu zlozylismy papiery o kindergeld,jeszcze niedostalismy odp.moje pytanie jest takie:czy jesli przyznadza nam kindergeld to czy dostaniemy wyrownanie jesli tak,to od kiedy czy od mometu zameldowania sie meza,czy od mometu urodzenia sie dziecka.dodam ze w PL nigdy nie pobieralam zadnego zasilku na dziecko.

gosia1410 napisał:
witam mieszkamy w duisburgu moj maz ponad 3lata,ja i dwuletnie dziecko od roku.Jestesmy tu zameldowani,moj maz ma jedno osobowa firme.tydzien temu zlozylismy papiery o kindergeld,jeszcze niedostalismy odp.moje pytanie jest takie:czy jesli przyznadza nam kindergeld to czy dostaniemy wyrownanie jesli tak,to od kiedy czy od mometu zameldowania sie meza,czy od mometu urodzenia sie dziecka.dodam ze w PL nigdy nie pobieralam zadnego zasilku na dziecko.

Tak, dostaniesz wstecz, od momentu w którym dziecko zamieszkało. Za wcześniejszy okres może również, ale nie jestem pewien.

witam...czy wie ktos jakie warunki trzeba spelnic zeby moc starac sie o zasilek socjalny w niemczech?

Powrót