rodzinne w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku alexa34
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alexa34

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam
mam pytanie odnośnie rodzinnego w Niemczech.
Mój mąż pracuje w Holandii ale na stałe mieszkamy w Niemczech,mamy polskie obywatelstwo.Na córkę pobieramy rodzinne z Holandii ale słyszałam że możemy ubiegać się o rodzinne w Niemczech lub o wypłacanie różnicy w kwocie zasiłku rodzinnego

dobrze slyszalas

jest taka mozliwosc,.wstawialam juz chyba info na ten temat tutaj

nie chce mi sie szukac
w sumie tak samo jak w Polsce od 2010 r

placi kraj zatrudnienia a reszte (roznice) kraj zamieszkania(przyklad Niemcy i Polska)
wniosek trzeba zlozyc o ten Differenzbetrag

Ostatnia edycja:
Czy to to.
Kindergeld - zasiłek rodzinny w Niemczech.
Kindergeld jest to świadczenie pieniężne otrzymywane na dzieci, wypłacane przez Niemiecką Kasę Rodzinną (Familienkasse). Podstawowym warunkiem uzyskania Kindergeld jest złożenie wniosku (Antrag auf Kindergeld) we właściwej Familienkasse.

Właściwość urzędu określa się na podstawie miejsca zamieszkania wnioskodawcy w RFN lub w przypadku jego braku (np. w przypadku marynarzy ) według siedziby pracodawcy. O Kindergeld można ubiegać się do 4 lat wstecz (w 2011 można składać wnioski za rok 2008 i lata następne).
Aby uzyskać prawo do niemieckich świadczeń rodzinnych wnioskodawca powinien przede wszystkim odprowadzać w Niemczech składki na ubezpieczenia społeczne i płacić podatki. O Kindergeld może ubiegać się tak zwany rezydent podatkowy, czyli osoba, która ma stałe miejsce zamieszkania w Niemczech, przebywa lub będzie przebywać w RFN w sposób ciągły przez minimum 6 miesięcy lub której zagraniczne dochody (np. polskie) nie przekraczają górnej granicy progu, który w 2010 r. wynosi 4.002 € lub 8.004 € w przypadku małżeństwa.

Pracownikom sezonowym i oddelegowanym do pracy w Niemczech Kindergeld nie przysługuje.

Kindergeld przysługuje na dzieci: własne, adoptowane, współmałżonka (mieszkające z wnioskodawcą) oraz na wnuki (jeżeli rodzice nie otrzymują Kindergeld).

Warunkiem otrzymania świadczenia rodzinnego na dziecko pełnoletnie jest kontynuacja nauki. Wówczas świadczenie przysługuje do 25 roku życia. Kindergeld wypłacany jest także za okres miedzy ukończeniem nauki w szkole, a jej kontynuacją w innej placówce. Okres ten nie może być jednak dłuższy niż 4 miesiące.

Dodatkowo dochody dziecka pełnoletniego nie mogą przekroczyć kwoty 8.004 € w roku kalendarzowym. Jeżeli dziecko nie mieszka w Niemczech, kwotę tą zmniejsza się proporcjonalnie o różnicę średnich kosztów życia (utrzymania) w danym kraju. W przypadku Polski pomniejszona kwota wynosi 4.002 €.

Powrót