rodzinne z Niemiec

• Autor wątku Autor wątku dobrochna6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dobrochna6

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie
mam pytanie od 2 dni mój mża pracuje w Niemczech. Ja z 2 dzieci jestem w Polsce jestem na bezrobociu bez prawa do zasiłku, pobieramy rodzinne w wysokosci 65 zł na jedni dzieck. Moje pytanie jest takie jak moge sie starac o zasiłek z Niemiec ( jakie dokumenty sa wymagane) czy jako matka nie pracujaca opiekująca sie dziecmi dodatkowo cos dostanę i ewentualnie co z ubespieczeniem mnie i dzieci.

Malzonek musi udac sie do Familienkasse po wnioski na Kindergeld i dostanie odpowiednie dla dzieci mieszkajacych w Polsce,,na pewno bedzie to trwalo dlugo..Ubezpieczenie jezeli on ma (nie prywatne)to dzieci i zone niepracujaca!!! podpina pod to ubezpieczenie/darmo..
wtedy dostaniecie karty niemieckie..a jak na nich w Polsce sie leczyc to juz pytajecie tam,,pewnie jakies druki trzeba wypelnic,,

temat gdzies juz byl przeraniany ,ale na forum(tu)dotyczacym prawa w Niemczech
Kindergeld zostanie nadplacony od dnia podjecia pracy przez meza na terenie DE
184 euro na dziecko, pomniejszone o kwote zasilku rodzinnego polskiego

Ostatnia edycja:
dziekuje bardzo za odpowiedź i wskazówki do dalszego działania:

Mam pytanie dotyczace kindergeld.Moja córka posiada obywatelstwo niemieckie jest zameldowana w niemczech (rozwiedziona z prawem opieki nad dzieckiem,ktore uczęszcza do szkoly w polsce i nie jest zameldowane w niemczech)Pracuje ale u polskiego pracodawcy w polsce(praca przez internet).Czy moze ubiegać sie o kindergeld na to dziecko? slyszalam ze musi byc zatrudniona w niemczech i nie moze podlegac zus w polsce Czy to prawda? ewentualnie jakie dokumenty musi zgromadzic?

prawda

musi odprowadzac podatki w Niemczech ,albo byc zarejestrowana(jako bezrobotna) w Urzedzie Pracy z prawem do zasilku w Niemczech, obojetnie jakiego zasilku ALGI czy ALGII

czyli rozumiem ,jezeli zglosiłaby w niemczech dzialalnosc gospodarczą wtedy otrzyma.jest tylko kwestia czy jest okreslona wysokosc obrotow w dzialanosci zeby moc takie swiadczenia otrzymac.czy jezeli beda to dochody nie wymagajace placenia podatku dochodowego czy familienkase nie bedzie mialo powodow do zwrotu kindergeld

Witam,
ja pobieram rodzinne z Niemiec, regularnie od roku czasu, wcześniej miałam wypłacone za poprzednie lata nauki. W dalszym ciągu studiuje i mam dostarczyć pismo o ilości godzin nauki. Studiuje zaocznie i (do taty przyszło pismo) że muszę mieć 20 godzin na zajazd, bo studiuje niestacjonarnie. Jeżeli nie mam to będę mieć wymaganej ilości to muszę im zwrócić wypłacone rodzinne 1 lutego do teraz. Na uczelni jest wiele osób, które pobiera też taki zasiłek i nie musi udokumentować tych godzin, w dziale obsługi studenta też nigdy o tym nie słyszeli. Martwię się bo nie mam takiej ilości godzin, i co teraz? Słyszeliście o czym takim? Proszę o szybą odpowiedź, bo w internecie nie mogę znaleźć żadnej informacji na ten temat. Z góry dzięki.

wrzuc do googla "Fernstudium" i "Kindergeld" a znajdziesz wpisy rodowitych Niemcow, ktorzy maja podobne problemy.

Widocznie trafilas na wybitnie dokladnego urzednika. Chodzi o to, co sie robi w pierwszym rzedzie (=z wiekszym nakladem czasu)
- pracuje i studiuje na boku, wtedy Kindergeld nie przysluguje
czy
- studiuje i dorabia praca na boku, wtedy Kindergeld przysluguje

Witam, moja sprawa przedstawia się następująco: mąż pracuje w Niemczech od 2008 roku. Zaczynamy załatwiać teraz rodzinne za lata poprzednie. Chcemy zrobić to przez firmę zajmującą się takimi sprawami. I teraz moje pytanie. Otóż w tej firmie poinformowano mnie, że jeśli w tych latach przy rozliczaniu podatkowym miałam wykorzystaną ulgę na dziecko ( a miałam) to jeśli przyznadzą mi Kindergeld to będę musiała część tego zwrotu jaki dostałam za te lata oddać. Ponieważ w Niemczech pobiera się albo zasiłek albo korzysta z ulgi. Czy ktoś coś wie na ten temat? wiem że rodzinne jest bardziej opłacalne ale co za te lata poprzednie kiedy z ugi korzystałam a teraz staram się o zasiłek??

dobrochna6
pobieramy rodzinne w wysokosci 65 zł
Jeżeli mąż pracuje w Niemczech nie powinnaś pobierać w Polsce 65 zł ponieważ zarobek przekracza minimum w Polsce na 1 osobę .MOPS będzie żądał zwrotu (sprawdz)

Witam.Moja sytuacja z rodzinnym jest taka;Od 3 lat mąż pracuje w Niemczech złożył papiery do rodzinnego i nic w dalszym ciągu czekamy na odpowiedz z ich strony.Co dwa tygodnie dzwoni do nich i ciągle słyszy proszę czekać do dwóch tygodni przyjdą papiery...Sytuacja taka pojawia się od kilkunastu miesięcy gdy dzwoni do nich.Ile my mamy czekać jeszcze? Już tracimy cierpliwość do nich.Nie wiem jaka w tym prawda jest,ale czy oni też wypłacają odsetki z zaległym rodzinnym?Proszę o jakieś informacje co powinnam dalej robić.

Jest prawomocny zasadniczy wyrok sadowy, ze na opozniona wyplate Kindergeld NIE przysluguja zadne odsetki.

witam! mam pytanie. Jestem w ciazy. ojciec dziecka z ktorym nie mam slubu mieszka w niemczech lecz pracuje w polsce. posiada niemiecki meldunek. Czy ma on prawo do pobierania rodzinnego na dziecko ktore nam sie urodzi i ktore bedzie mialo jego nazwisko oraz meldunek tam gdzie i on?

honor83 napisał:
Witam, moja sprawa przedstawia się następująco: mąż pracuje w Niemczech od 2008 roku. Zaczynamy załatwiać teraz rodzinne za lata poprzednie. Chcemy zrobić to przez firmę zajmującą się takimi sprawami. I teraz moje pytanie. Otóż w tej firmie poinformowano mnie, że jeśli w tych latach przy rozliczaniu podatkowym miałam wykorzystaną ulgę na dziecko ( a miałam) to jeśli przyznadzą mi Kindergeld to będę musiała część tego zwrotu jaki dostałam za te lata oddać. Ponieważ w Niemczech pobiera się albo zasiłek albo korzysta z ulgi. Czy ktoś coś wie na ten temat? wiem że rodzinne jest bardziej opłacalne ale co za te lata poprzednie kiedy z ugi korzystałam a teraz staram się o zasiłek??

Witam, można pobierać ulgę na dziecko przy rozliczeniu i można jednocześnie pobierać kindergeld. Nie wiem kto Ci takich głupot naopowiadał...
Ulga na dziecko to jest osobna sprawa, no chyba że dziecko przekroczy jakiś tam limit dochodu. Pozdrawiam

Czy maz moze po rozwodzie wycofac polowe darowizny nieruchomosci, zabudowanej domem mieszkalnym? Mieszkam na stale w Niemczech. Niedlugo uplynie rok separacji z moim mezem - obywatelem Niemiec. Nasze malzenstwo trwalo 3 lata. Maz w czerwcu 2012 roku przepisal mi aktem notarialnym polowe nieruchomosci zabudowanej domem mieszkalnym. Ja zainwestowalam w remont tego domu okolo 40000€. Nie mam zadnych rachunkow, bo maz wszystko kupowal za moje pieniadze, ale na swoje nazwisko. Po trzech latach wyrzucil mnie z domu na bruk. Teraz chce cofnac darowizne domu. Nadmieniam, ze niczego zlego mu nie zrobilam. Czy maz, bez mojej zgody moze wycofac darowana mi polowe nieruchomosci?
Jakie ma szanse na wygranie ewentualnej sprawy o wycofanie tej darowizny przed Sadem niemieckim?

Witam

Mam pytanie , mój chłopak mieszka 7 lat w DE.(zameldowany) (Chodzi tu do szkoły)
Aktualnie będzie uczył się dalej zawodu ( praktyki i szkoła ) altenpflege)
Ja wprowadzilam się tu w sierpniu i jakoś na dniach się zamelduje,
Jestem w 4 miesiącu ciąży. Nigdy tu nie pracowalam
Czy będzie przysługiwać się mi lub jemu kindergeld ? :(

Meldunek jak najszybciej sobie zorganizuj. Po urodzeniu dziecka przez 1 rok jego życia 300€ Elterngeld, 184€ Kindergeld od urodzenia do końca nauki. Jeśli się mylę proszę o poprawkę.

Odpowiedź dla Teresy999:

Nie masz się czego obawiać. Darowiznę może darczyńca odwołać tylko, jeśli spełnione są przesłanki wymienione w § 530 ust. 1 BGB (BGB=Bürgerliches Gesetzbuch=niemiecki kodeks cywilny). Zgodnie z tym przepisem musiałabyś dopuścić się jakiegoś lub jakichś ciężkich, karalnych czynów wobec męża lub jego bliskich, aby niemiecki sąd mógł uznać odwołanie darowizny za zgodne z § 530 BGB. Przeczytaj ten przepis i ewentualnie komentarze do tego przepisu. Jako podstawy do odwołania darowizny zgodnie z tym przepisem wchodzą takie czyny lub zachowania jak np. usiłowanie zabójstwa, pozostawienie bez pomocy w sytuacji zagrażającej życiu lub grożącej poważnym uszczerbkiem na zdrowiu, poważne oszustwo i wyrządzenie poważnej szkody materialnej darczyńcy; słowem: poważne czyny kryminalne godzące w dobro obdarowanego. Nie mogą to być drobne sprawy jak np. wyzwiska, czy pomówienia itp. Jeśli więc nie chciałaś go np. otruć, to nie masz się czego obawiać; darowizny skutecznie odwołać nie może.

Powrót