Rodzinne

• Autor wątku Autor wątku przemko11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

przemko11

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Dzień Dobry !

Mam pytanie żona pracuje w Niemczech i tam chce pobierać rodzinne w Polsce zgłosiła ten fakt w odpowiednich urzedach , wypełniła otrzymane dokumenty i złożyła je w biurze w Niemczech . Po pewnym okresie otrzymała pismo z urzedu niemieckiego iż w P[olsce nadal otrzynuje świadzcenie rodzinne ,O co tu w tym chodzi ? może mi to ktoś wyjaśnić? co ma z tym faktem teraz zrobić ?

Przeczytaj sobie wszystko o kindergeld. Może żona w Polsce wnioskowała o świadczenie rodzinne a Ty o tym nie wiesz. Inna sprawa jest taka że Niemcy powinni przyjąć wniosek i wypłacić świadczenie pomniejszone o to jakie otrzymuje żona w Polsce.

tak ale wPolsca rodzinne zostało zgłoszone i wyrejstrowane potwierdzone przez odpowiednie urzedy , które te dokumenty przesłały do Niemiec a rodzinne w Niemczech zostało przyznane ale pomniejszyli o kwote jaka pobiera sie w Polsce. Cos nie halo ! prawda

przemko11 napisał:
tak ale wPolsca rodzinne zostało zgłoszone i wyrejstrowane potwierdzone przez odpowiednie urzedy , które te dokumenty przesłały do Niemiec a rodzinne w Niemczech zostało przyznane ale pomniejszyli o kwote jaka pobiera sie w Polsce. Cos nie halo ! prawda

Sprawa teoretycznie prosta ale od pewnego czasu Niemcy w związku z programem oszczędnościowym robią rózne utrudnienia i wg mnie to jest jedno z nich. Ja za tydzień będę znał wyrok Sądu Niemieckiego w sprawie obniżenia wysokości KG o świadczenie teoretycznie należne w Polsce/jest decyzja odmowna z ROPS/. Jak poznam decyzję to dam znać.
Wg mnie jeżeli chesz mieć KG tam i tu ,to nie rezygnuj z tego polskiego-złóż dokumenty-jeszcze jest czas. Bo może się okazać że nie dostaniesz w Niemczech pełnego.

tak ale ja w Polsce zrezygonawem z rodzinnego , a w Niemczech pomniejszaja mi rodzinne o kwote 40 e, czyli tak jakby o kwote co sie pobiera w POLSCE

moj znajomy pobieral cale rodzinne w niemczech w polsce nigdy nie pobieral,jakis miesiac temu obnizyli mu ,wlasnie o ta roznice polskiego rodzinnego

chyba co roku trzeba zaswiadczenie dosylac ,ze w Pl nie jest pobierany zasilek

Ostatnia edycja:
przemko11 napisał:
tak ale ja w Polsce zrezygonawem z rodzinnego , a w Niemczech pomniejszaja mi rodzinne o kwote 40 e, czyli tak jakby o kwote co sie pobiera w POLSCE

Przez to napisałem Ci żebyś nie rezygnował bo się może okazać że podarowałeś Państwu kwotę należną w Polsce.Niemcy od tego roku patrza na własne interesy i nie chcą płacić jeśli nie muszą. A Ty chcesz ich do tego zmusić.Wiesz o co mi chodzi?

belunia napisał:
moj znajomy pobieral cale rodzinne w niemczech w polsce nigdy nie pobieral,jakis miesiac temu obnizyli mu ,wlasnie o ta roznice polskiego rodzinnego

chyba co roku trzeba zaswiadczenie dosylac ,ze w Pl nie jest pobierany zasilek

To nic nie da że wyślesz im dokumenty że w Polsce nie pobierasz. Ja tak robie co roku od 5 lat a od zeszłego roku przestało się im to podobać wobec czego oddałem Familienkase do Sądu w Niemczech.Wysyłam dokumenty i bezposrednio do F-K i poprzez formularze z serii E przez ROPS. Wcale nie jest to prosta sprawa i nie jest tania. Jak będę znał wyrok Sądu lub pierwsze efekty z rozprawy to napisze.

tak ale mnie poinformowano ze w Polsce musze zgłosic iz bede pobierał zasiłek rodzinny w Niemczech ,bo dwóch jednoczesnie nie mozna pobierac ,a druga strona medalu to w Polsce i tak by mi nie przyznano na nastepny okres bo mi średnia na jednogo członka rodziny przekraczała.Pytanie tylko dlaczego pomniejszaja to rodzinne w Niemczech ?

tak na to chyba wychodzi bede musiał zadzwonić do urzedu marszałkowskiego zeby przesłali jeszcze raz dokument iz nie pobieram juz w Polsce rodzinnego i dodatkowo wyciagne jeszcze kopie decyzji z mops Ale mimo to dziekuje za odpowiedz na mój post , pozdrawiam

przemko11 napisał:
tak ale mnie poinformowano ze w Polsce musze zgłosic iz bede pobierał zasiłek rodzinny w Niemczech ,bo dwóch jednoczesnie nie mozna pobierac ,a druga strona medalu to w Polsce i tak by mi nie przyznano na nastepny okres bo mi średnia na jednogo członka rodziny przekraczała.Pytanie tylko dlaczego pomniejszaja to rodzinne w Niemczech ?

Przemko. Wg mnie złóż wniosek w Polsce obojętnie czy Ci się tu nalezy czy nie. Niemcy i Polska zmusili mnie do składania wniosku o świadczenia rodzinne w Polsce mimo tego że mój dochód kilka razy przekracza kwotę graniczną. Mam decyzje, Niemcy o tym wiedzą a i tak nie wypłacają całości. Przez to założyłem sprawę Familienkasse w Niemczech.
Możesz pobierać jednocześnie świadczenie w Polsce i NIemczech-Niemcy odejmą to co dostajesz u nas. Tylko przy każdym składaniu dokumentów musisz powiadomić ze w Polsce też dostajesz.

Powrót