Rodzisz? Załóż firmę. Dostaniesz duży zasiłek

• Autor wątku Autor wątku alis.chmiel
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
A

alis.chmiel

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Artykół z takim nagłówkiem znalazłam na łamach gazety "Rzeczpospolita"

a treść pokrótce byłą taka:

"Możesz otrzymać z ZUS nawet kilka tysięcy.

Warto założyć firmę tuż przed urodzeniem dziecka. Biznesmenka może dostać prawie 6 tys. zł zasiłku i ZUS nie ma prawa tego zakwestionować.

Jeżeli przed przejściem na urlop macierzyński panie przystąpią do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego i podniosą składki do maksimum, dostaną nawet 5,7 tys. zł zasiłku miesięcznie.

I to przez cały okres urlopu macierzyńskiego, który obecnie trwa 20 tygodni.
Potem można obniżyć składki do minimum. Zdaniem Sądu Najwyższego ZUS nie ma prawa zakwestionować takiego postępowania.

Sprawa trafiła do SN, po tym jak ZUS obniżył świadczenia do minimum prowadzącej działalność matce, która przed przejściem na urlop
macierzyński zdążyła opłacić dwie maksymalne składki.

Czy ktoś mógłby wypowiedzieć się na ten temat. Bo jeśli faktycznie tak mogłoby być to dla mnie- samotnej matki byłaby to jak wygrana w Lotka.

Bardzo prosze o odpowiedź

tak to tak jest tylko....jestes samotna matka wiec nie bedzie cie stac na zapłacenie 2-3 miesiace przed porodem najwyzszej stawki która teraz wynosi UWAGA!!!-7.741,38 zł czyli furtka dla bogatych.a pozniej przez 22 tygodnie masz szanse na "wygrana w lotka".tylko najpierw trzeba dac zeby móc wyjąć...

a jak przedstawia się taka sprawa: jesteśmy 2 miesiące przed porodem, czy opłaca się założyć firmę (żona pracuje na umowę o pracę) i opłacić może nie najwyższą stawkę (około 8k), tylko coś w zakresie 4-5 za miesiąc i po zakończeniu macieżyńskiego zamknąć działalność (chodzi mi o koszty łączne związane z założeniem, zakończeniem działalności, składki zus - tak w przybliżeniu)? oraz pytanie, czy wystarczy opłacić jedną składkę, czy może jest gdzieś "małym druczkiem", że musi być minimum 2-3 składki. z góry wielkie dzięki za odpowiedź

betina1978 napisał:
tak to tak jest tylko....jestes samotna matka wiec nie bedzie cie stac na zapłacenie 2-3 miesiace przed porodem najwyzszej stawki która teraz wynosi UWAGA!!!-7.741,38 zł czyli furtka dla bogatych.a pozniej przez 22 tygodnie masz szanse na "wygrana w lotka".tylko najpierw trzeba dac zeby móc wyjąć...

dla ścisłości najwyższa stawka to 807 zł.

pozdr.

A co z sytuacją gdy jestem zarejestrowana w Urzędzie Pracy i jestem w ósmym miesiącu ciąży? Czy jeżeli teraz założyłabym działalnośc i opłaciła najwyższą składkę to też należałby mi się owy zasiłek?

:)

my tak robimy, nie pozostaje jak tylko trzymać kciuki :-D

Tak jak to wynika z pierwszego wątku, jaki założyłem na tym Forum
"umowa o dzieło a dofinansowanie na działalność gospodarczą"

otrzymałem(otrzymaliśmy) dofinansowanie na otworzenie działalności, z UP. Przypadek sprawił, że istnieje również możliwość otrzymania zasiłku.

Z informacji z ZUS, wniosek o zasiłek jak najbardziej powinniśmy złożyć, a czy będzie rozpatrzony pozytywnie to inna sprawa.

pozdr.

aleocochodzi
gratuluje odwagi jesli opłaciłas sobie najwyzasza stawke 807zł i myslisz ze ktos ci da 5tys. z Zus tak???haha a to dobre. ciekawe która ksiegowa prowadzi cie tak.pogratuluj głupoty.
masz tu wysokosc min i max z 2009 r.porównaj i zastanów sie czy tak by składki spadły przez pół roku?
http://www.e-insurance.pl/biznesme/index.htm

belial24 napisał:
a jak przedstawia się taka sprawa: jesteśmy 2 miesiące przed porodem, czy opłaca się założyć firmę (żona pracuje na umowę o pracę) i opłacić może nie najwyższą stawkę (około 8k), tylko coś w zakresie 4-5 za miesiąc i po zakończeniu macieżyńskiego zamknąć działalność (chodzi mi o koszty łączne związane z założeniem, zakończeniem działalności, składki zus - tak w przybliżeniu)? oraz pytanie, czy wystarczy opłacić jedną składkę, czy może jest gdzieś "małym druczkiem", że musi być minimum 2-3 składki. z góry wielkie dzięki za odpowiedź
to bez sensu i nie opłacalne skoro zona ma juz umowe i zus jest odprowadzany przez pracodawce bo jak załozy firme to i tak bedzie miała malutkie dodatkowe składki a to sie nie trzyma kupy.szkoda czasu i kasy na załatwianie papierów które nie poprawia wysokosci za zwolnienie.takie jest moje zdanie. a co do wiekszej kasy trzeba było pogadac z pracodawca zeby podniósł zarobki do 2100 wtedy składka wyzsza a co miesiac masz ok.1400-1600 za zwolnienie.

Z tego co się orientowałam jeżeli założę firmę w ósmym miesiącu ciąży, do tej pory mam status osoby bezrobotnej w UP, to nie mam okresu wyczekiwania 90 dni - zasiłek macierzyńskki nie podlega tym terminom. Dlaczego więc nie warto spróbować?

betina1978 napisał:
aleocochodzi
gratuluje odwagi jesli opłaciłas sobie najwyzasza stawke 807zł i myslisz ze ktos ci da 5tys. z Zus tak???haha a to dobre. ciekawe która ksiegowa prowadzi cie tak.pogratuluj głupoty.
masz tu wysokosc min i max z 2009 r.porównaj i zastanów sie czy tak by składki spadły przez pół roku?
http://www.e-insurance.pl/biznesme/index.htm

Dokładnie w 2010 r składka wynosi około 839,06 zł
w zależności od ubezpieczenia wypadkowego.

Nie wiem skąd ta informacja że tak drastycznie spadły bo wg artykułu do jakiego przesłałaś mi link składka wynosiła 839,02 zł.

Ja bym powiedział że nawet urosła. :)

pozdr.

Dokładnie w 2010 r składka wynosi około 839,06 zł
w zależności od ubezpieczenia wypadkowego.
Bzdura - tyle wynosiły w roku 2009 (dokładnie 839, 02).
W roku 2010 wynosi 829,98 zł (z chorobowym), a 783,73 (bez chorobowego).

Witam
Czy te składki obowiązują również nowo powstałe firmy gdzie na początku płaci się "mały zus"???

1.Więc jeżeli moja żona zakłada w czerwcu dział. gosp. bo dostała na ten cel dotacje z UP to w przypadku gdy planujemy postarać się o dziecko - powiedzmy za jakiś czas, np jesienią, to najlepiej od początku płacić najwyższą składkę chorobową?

2.Rozumiem że bierze się pod uwagę przeciętne wynagrodzenie i deklaruje się w ZUS ie w jakiej wysokości będzie ona płacona?

3.Jaka jest najwyższa podstawa, ile % przeciętnego wynagrodzenia ażeby najkorzystniej wyszło po urodzeniu baby?

Pozdrawiam

1. Twoja zona nie musi placic malego zusu moze placic odrazu calosc
Nie wiem czemu nikt nie pisze ze zus bierze srednia skladke z 6 mc w stecz tak wiec 6mc wpierw trzeba placic wysoka sklatke

Witam,

od dawna nosze sie z zamiarem zalozenia firmy, ale teraz zrobilo sie dosyc glosno o mozliwosciach o ktorych tutaj dyskutujemy.
Tak sie sklada ze teraz mam mozliwosc zalozyc firme a jestem 2 miesiace przed rozwiazaniem no i moje pytanie jest takie...

1. Czy ktokolwiek wie jak to jest z tym ubezpieczeniem dobrowolnym, konkretnie chodzi o ten okres wyczekiwania 90 dni?!

Nie jestem zarejestrowana jako bezrobotna ani nie mam zadnej umowy o prace. Chodzi o to czy jak urodze to bede miala defakto zaplacone tylko dwie skladki to jak to wyglada z tym macierzynskim?

czy beda mi go mogli dopiero wyplacac jak zaplace te 3 skladki czyli po uplywie 90 dni? i czy wtedy bede stratna jeden miesiac z urlopu macierzynskiego? czy potem dostane wyrownanie czy jak to wygladac bedzie?

2. Moje drugie pytanie to czy wysokosc macierzynskiego jest zalezne tylko i wylacznie od ostatniej skladki czy od sredniej z tych 3 skladek?

3. Jak zaloze firme wiadomo ze moge nie miec dochodow na poczatku to czy to nie obniży mi wtedy placy za urlop macierzynsk z ZUSu? Czy to nie ma znaczenia

4. A ktos moze sie orientuje jak wygladaja kontrole ZUSu? Czy jesli ustale sobie najwyzsza możliwą kwote ubezpieczenia to jesli moja firma nie przyniesie mi dochodow i nie wyplace sobie takiej kwoty to ZUS moze to skontrolowac czy to ich w ogole nie obchodzi i nie dotyczy?

Podejrzewam ze wiekszosci z Was chodza po glowie podobne pytania ale czy ktos jest w stanie odpowiedziec jak to faktycznie wyglada?

z gory dzieki z ifnormacje

----------------
PSYCHOLOSHKA

nikt naprawde nie jest w stanie udzielic mi odpowiedzi?

A ja uważam ,że pismaki jak zawsze coś nabazgrały bez zgłębienia tematu.
Czy ktoś w ogóle wie dokładnie czego dotyczył ten robiący furorę wyrok? Ja się w nim doczytałam tylko tyle,że nie można kwestionować wysokości zadeklarowanej podstawy wymiaru dobrowolnej składki chorobowej. Ale czym innym jest podważanie zadeklarowanej wysokości podstawy wymiaru składek, które były opłacane w związku z naprawdę prowadzaną działalnością, a czym innym jest sytuacja, w której w ogóle mamy do czynienia z fikcyjnym założeniem działalności nie w celu jej prowadzenia, ale jedynie w celu uzyskania świadczeń. Czyli w rzeczywistości nie ma w ogóle tytułu do ubezpieczeń, bo działalność istnieje tylko na papierze.
Znowu ktoś was podpuścił, znowu kombinujecie i znowu będziecie płakać jaki to zus niedobry. Proponuję zachować wycinki z tych gazet i z pretensjami udawać się potem do redakcji, a nie do zusu.

PSYCHOLOSHKA napisał:
nikt naprawde nie jest w stanie udzielic mi odpowiedzi?
A zwracała się Pani do autora tekstu zamieszczonego w prasie? Skoro jest "znawcą" niech udzieli odpowiedzi na konkretne pytanie. Obawiam się, że nie potrafi.

To jest tak, jak z ostatnią plotką o tym, że każdy mający w rodzinie emeryta lub emerytkę, otrzyma 520 zł. zasiłku opiekuńczego.
U nas ustawiają się kolejki do lekarza po zaświadczenia o stanie zdrowia. Bezrobotne kobitki uważają, że jeśli otrzymają decyzję o niepełnosprawności, a mają matkę emerytkę, to otrzymają 520 zł aby opiekowały się matką (matka jest zdrowa :). ).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót