rogatywka LWP, a prawo

• Autor wątku Autor wątku Bartex
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartex

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Szanowni forumowicze!

Zwracam się do was z pytaniem, czy mogę publicznie nosić rogatywkę polową Ludowego Wojska Polskiego? W świetle rozporządzenia MONu z dnia 19 października 2005 r i rozporządzenia MONu z dnia 28 czerwca 2006 r pojawia się odpowiedź odnośnie obecnego munduru WP (tj. wzory 92 i 93), nie ma natomiast mowy o wcześniejszych. Jest jednak punkt o "czapkach rogatywkach", który w moim mniemaniu odnosi się do obecnych rogatywek WP, a te nie przypominają rogatywek LWP. Ponadto, czy chcąc chodzić w takiej rogatywce muszę odpruć orła, który jest pozbawiony korony? Czy policja lub żandarmeria mogłaby się do mnie przyczepić, gdybym chodził po ulicy w rogatywce LWP z orłem pozbawionym korony, a nie posiadałbym żadnego innego elementu munduru wojskowego?

PS: postanowiłem w tym podforum zamieścić temat, gdyż nie byłem pewny co do właściwej lokalizacji (czy w prawie cywilnym, karnym czy jeszcze jakimś innym), bo najzwyczajniej w świecie się na tym nie znam. Za moją ignorancję przepraszam i proszę o przeniesienie tego tematu na właściwe miejsce jeśli istnieje taka potrzeba.

Pozdrawiam

Czyli zależy od policjantów, czy się przyczepią, czy nie. To smutne, że zdarzają się ludzie, którym się chce szperać po księgach uczonych tylko po to, by zgodnie z prawem przy(...)ć obywatelowi.
Dzięki za odzew.

Pozdrawiam

to smutne że zdarzają się ludzie którzy robią coś do czego nie mają prawa z mocy właśnie tegoż prawa....

Powrót