Rolnicze wykorzystanie ścieków

• Autor wątku Autor wątku kwasik1985
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kwasik1985

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
Witam
Jest to mój pierwszy temat więc jeśli to nie tutaj powinienem założyć temat to przepraszam i proszę o przeniesienie. Czy dozwolone jest wywożenie szamba (wody bez... "osadu" :)) na pole ?
Znam jednego rolnika który nawozi swoje pole. Uważa że jest to legalne i nawet podał mi podstawę prawną. Prawo wodne art. 84
Sprawdziłem i rzeczywiście pisze że ścieki bytowe mogą być oczyszczane przez ich rolnicze wykorzystanie. Dodatkowo powiedział mi że raz na rok pompuje szambo wraz z osadem przez firmę asenizacyjną a przez cały rok używa bakterii Super Szambex Liquid.
Jak to w końcu jest. Czy jest to dozwolone czy też nie
Dziękuje za pomoc

Czy nikt nie jest w stanie mi pomóc ?
Dzisiaj znowu mam piękne zapachy koło domu :)
Ja uważam że nie wolno tego robić a on twierdzi że może

To co robi Twój sąsiad to łamanie masowe prawa w czystej postaci, łamanie zasad Dobrej Kultury Rolniczej oraz Zwykłych Dobrych Praktyk Rolniczych, a także narażenie dużej ilości osób na utratę zdrowia i życia, że o łamaniu warunków uprawiających do przyznania płatności w ramach WPR nie wspomnę.

Jeśli przedmiotową praktykę wykonują np. oczyszczalnie, oczyszczają wstępnie odpady oraz obrabiają termicznie (W celu pozbycia się drobnoustrojów) a następnie dodają w niewielkim procencie do innych organicznych nawozów. Miejsce stosowania takich nawozów jest monitorowane i badane regularnie.

Ścieki przeznaczone do rolniczego wykorzystania nie mogą stanowić zagrożenia dla jakości wód podziemnych i powierzchniowych, a w szczególności nie mogą powodować zanieczyszczenia wód substancjami szczególnie szkodliwymi dla środowiska wodnego. Warunki jakie należy spełnić w celu rolniczego wykorzystania ścieków określa rozporządzenie Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej z dnia 12 lipca 2019 r. w sprawie substancji szczególnie szkodliwych dla środowiska wodnego oraz warunków jakie należy spełnić przy wprowadzaniu do wód lub do ziemi ścieków, a także przy odprowadzaniu wód opadowych lub roztopowych do wód lub do urządzeń wodnych (Dz.U. z 2019 r. poz. 1311).

Zgodnie z ww. rozporządzeniem ścieki mogą być przeznaczone do rolniczego wykorzystania jeżeli BZT5 zostało zredukowane co najmniej o 20%, a zawartość zawiesiny ogólnej co najmniej o 50%. Dodatkowo ścieki muszą spełniać warunki sanitarne dotyczące niewykrywalności bakterii chorobotwórczych z rodzaju Salmonella oraz nieobecności żywych jaj pasożytów (Ascaris sp., Trichuris, Toxocara sp.) w 1 litrze ścieków (załącznik 9 ww. rozporządzenia), a także nie mogą zawierać substancji zanieczyszczających w ilościach przekraczających najwyższe dopuszczalne wartości substancji zanieczyszczających określone w załączniku nr 4 ww. rozporządzenia (lp. 1 i 2 w tabeli I oraz lp. 2 i 21-58 w tabeli II).

Dopuszczalna zawartość metali ciężkich w glebach, w warstwie 0-25 cm, na obszarach, na których może być stosowane rolnicze wykorzystanie ścieków, jest określona w załączniku nr 10 do ww. rozporządzenia.

Badania mikrobiologiczne i parazytologiczne oraz badania stanu i składu ścieków przeznaczonych do rolniczego wykorzystania wykonuje się co najmniej raz na dwa miesiące. Natomiast badania zawartości metali ciężkich w glebach na obszarach, na których może być stosowane rolnicze wykorzystanie ścieków, przeprowadza się co 5 lat.

Dzięki . Ciekawe co teraz powie :)

Powrót