Rolnik też człowiek

• Autor wątku Autor wątku MójDom
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MójDom

Użytkownik
Odpowiedzi
160
Witam, mam taką sytuację:
mąż na zlecenie wykosił łąki. Zleceniodawca nie zapłacił ustalonej ceny. Koszt nie jest wielki wynosi niecałe 1000zł ale zleceniodawca okazał się nieuczciwy.
Unika zapłaty chociaż to dopiero tydzień ale widać, że kręci.
Ponieważ on ma "Natura2000" na tych łąkach to otrzyma dotację w wysokości 20 000 zł. ale warunek skoszone łąki.
Pytanie zatem: co zrobić jak odzyskać swoje pieniądze, gdzie on wyraźnie bogaci się na nas ale za usługę płacić nie chce.

Na jakiej podstawie prawnej Twój mąż kosił łąki? Umowa ustna, zlecenie, o dzieło, inne? Rachunek, faktura wystawiona? Termin zapłaty?

Umowa ustna. Termin płatności 10 październik. Skąd inąd wiem, że gość wykorzystuje ludzi i nie płaci.

Szanowna pani. Mając wiedzę, że może pani nie otrzymać zapłaty, trzeba było sporządzić Umowę, pobrać zaliczkę lub 100% przedpłatę. Proszę wezwać pisemnie do zapłaty. Wysłać zpo. Nie zapłaci, pozew.

Dowiedzieliśmy się po czasie, że jest naciągaczem.
Czy pisemne wezwanie musi mieć jakąś specjalną formę?
Jak rozumiem zatem umowa ustna jest równie wiążąca?
Dziękuję za pomoc i nadzieję

Dążcie by uznał dług. (pisemnie) Będzie łatwiej. Wzory wezwań do zapłaty w sieci. Przydadzą się świadkowie i dokumentacja foto. Sfotografujcie łąkę. Chyba jeszcze widać że skoszona? I taką która nie skoszona

dziękuję. zatem tak właśnie zrobimy. Fotografia to super pomysł! Jasne że widać różnicę w koszeniu. Dziękuję raz jeszcze!!! Mam nadzieję, że odzyskamy nasze pieniądze, poszło masa paliwa, bo łąki trudne.
Pozdrawiam

Powrót