Rospowszechnianie wizerunku

• Autor wątku Autor wątku rosomak8.2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rosomak8.2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam,mam pytanie,ktoś umieścił moje zdjęcia bez zgody w 2006r i są w sieci do dzisiaj. Nie wiem jak znaleźć administratora i autora. Myślę ,że prokurator umorzy postępowanie,czy policja pomorze ustalić autora? Na jakie paragrafy lub orzecznictwo powołać się?

RE: Ile grozi za rozpowszechnianie cudzego wizerunku w internecie?

Za późno.

Dlaczego przedawnienie,skora są do dzisiaj.

Czemu nie reagowałeś w 2006 roku?

Prawo nie pyta czemu. A temu ,że dopiero teraz to zobaczyłem.

Żadnego zadośćuczynienia już nie uzyskasz. Możesz zażądać zaprzestania rozpowszechniania Twojego wizerunku, ale musiałbyś owe żądanie skierować do konkretnej osoby.

PS.
Co to były za zdjęcia, dlaczego zostały rozpowszechnione?

Ostatnia edycja:

Witam ponowie,proszę o informację czy przestępstwo z art.81 upa jest z oskarżenia prywatnego? Jeżeli tak ile kosztuje wpis i czy można prosić o jakiś wzór?

rosomak8.2 napisał:
... proszę o informację czy przestępstwo z art.81 upa jest z oskarżenia prywatnego? ...
To nie jest przestępstwo. Masz prawo do roszczeń cywilnoprawnych:
Przepis prawny:
Art. 83.
[Odpowiedzialność za rozpowszechnianie wizerunku osoby]

Do roszczeń w przypadku rozpowszechniania wizerunku osoby na nim przedstawionej oraz rozpowszechniania korespondencji bez wymaganego zezwolenia osoby, do której została skierowana, stosuje się odpowiednio przepis art. 78 ust. 1; roszczeń tych nie można dochodzić po upływie dwudziestu lat od śmierci tych osób.
Przepis prawny:
Art. 78.
[Odpowiedzialność cywilna]

1. Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania. W razie dokonanego naruszenia może także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności aby złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie. Jeżeli naruszenie było zawinione, sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia
za doznaną krzywdę lub – na żądanie twórcy – zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny.
USTAWA z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych

Mam jeszcze pytanie: czy nazwanie kogoś burakiem na stronach internetowych,to art.212kk-czy 216kk? Ile kosztuje wpis do sądu, proszę o jakiś wzór pozwu. Czy na tej jednej rozprawie można też dochodzić roszczeń z art 81 upa.? Ile kosztuje wpis na sprawę cywilną?

rosomak8.2 napisał:
Mam jeszcze pytanie: czy nazwanie kogoś burakiem na stronach internetowych,to art.212kk-czy 216kk? ...
Nie.

Ale prokurator twierdzi,że tak,dlaczego twierdzisz ,że nie?

Bo w mojej ocenie to nie jest pomówienie ani określenie powszechnie uważane za obelżywe.

Powrót