Roszczenia ale nie w pełni prawdziwe

• Autor wątku Autor wątku FPR
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

FPR

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam

Mam sytuację nie jasną. otóż dostałem list z roszczeniami do praw autorskich moich zdjęć na mojej witrynie. Lecz tak naprawde to ten ktoś używa moich zdjęć na własnej stronie. Więc nasuwają mi się dwa pytania.

Wnioskodawca podaje, iż ja używałem tych zdjęc przez blisko dwa lata, co jest bzdurą ponieważ strona ma powstała zaledwie w Lutym. Czy mam prawo wnieść sprzeciw tutaj?

Oraz jak mam udowodnić że to moje prace są a nie nikogo innego?

FPR napisał:
Oraz jak mam udowodnić że to moje prace są a nie nikogo innego?

KC Art. 6. Ciężar udowodnienia faktu spoczywa na osobie, która z faktu tego wywodzi skutki prawne.

FPR napisał:
... jak mam udowodnić że to moje prace są a nie nikogo innego?
Jak wyżej, to powód będzie musiał dowieść, że jest autorem zdjęć. Jeśli to Ty jesteś ich autorem to zapewne posiadasz kopie z oznaczona datą wykonanie, świadków, itp., itd.

Dziękuje za odpowiedź.

Kopie mam taką która pokazuje kiedy tworzyłem te zdjęcia, świadków hmm żona wystarczy?
Tak czy siak mam je w bibliotece na komputerze. Czy to wystarczy?

To już oceni Sąd w razie sporu. Skoro faktycznie jesteś autorem wyślij listem zpo wezwanie do zaprzestania naruszania Twoich praw autorskich osobistych i majątkowych, przedstaw swoje roszczenia (Art. 78., Art. 79. PA), poinformuj, że działania owej osoby mają znamiona przestępstwa zarówno z Art. 115. jak i Art. 116. Prawa autorskiego

Powrót