Roszczenia do zusu po czterech latach?

• Autor wątku Autor wątku fico19
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

fico19

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam. Otoz w 2004 roku zmarl moj ojciec przez co dostalem rente rodzina,przyslugiwala ona rowniez mojej siostrze,jednak miala juz rente(wyzsza) po swoim biologicznym ojcu ktory zmarl przed jej narodzinami. W zwiazku z tym ze tamta renta byla wyzsza,nie pobierala swojej polowy po moim ojcu a i ja jej nie moglem otrzymywac. Natomiast ostatnio podczas sprawy o ustalenie nabycia spadku dosliszmy przypadkiem do tego iz moja siostra nie byla adoptowana ani tez przysposobiona, a jedynie nosila nazwisko mojego ojca,tak wiec czy miala prawo wtedy do dwoch rent, ewentualnie czy moge zlozyc rozszczenie o nadplate za tamten okres?
pozdrawiam

1.Nie miała prawa do dwóch rent.
2.Renta rodzinna dla 1 osoby to 85% świadczenia, a dla 2 - 90 %. Zapewne była wyłączona z kręgu uprawnionych, więc pobierałeś tylko 85 % świadczenia.

A jednak renta jej przyslugiwala,a co do procentow to dostawałem okolo 350 zl a po tym jak skonczyla 25 rok zycia otrzymywalem 700 wiec wychodzi 50%. Ale moje pytanie brzmi czy moge starac sie odzyskac te pieniadze?

Nie rozumiemy się ... prawo miała, ale wypłacana mogla być tylko jedna.
Skoro miała prawo do renty po swoim ojcu to po co składała wniosek po ojczymie, tym bardziej że nie było to korzystne finansowo? Mogła nie składać wniosku i miałbyś całą rentę dla siebie. Teraz sprawa nie do odkręcenia.

Rozumiemy. Ja o tym doskonale wiem. Nie skladala wniosku a nawet pisala pismo w celu wyjasnienie tej sprawy ktore osobiście im doreczylem ale bez rezultatu. I w tym cala rzecz. Ale czy jezeli nosila jedynie nazwisko po moim ojcu miala do niej prawo?

Powrót