Roszczenia najemcy po zakończeniu wynajmu

• Autor wątku Autor wątku bzyku
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bzyku

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam.
Wynajmowaliśmy mieszkanie od kobiety przez 2 lata. Postanowiliśmy się przeprowadzić do większego mieszkania i bliżej centrum miasta. Miesiąc przed wyprowadzką poinformowaliśmy najemcę że chcemy zakończyć wynajem bo tak było według umowy najmu. Za mieszkanie mieliśmy wpłacona kaucje w wysokości 2400zl zwrotną po zakończeniu najmu. Przed wyprowadzką przyszła właścicielka z protokółem zdawczo odbiorczym i spisaliśmy rzeczy które uległy uszkodzeniu podczas najmu, czyli fronty kuchenne 3 szt ( bo kot upodobał sobie), drzwi od łazienki i listwą przypodłogową. To wszystko i zgadzam się z tym. Po 2 tygodniach właścicielka wysyła maila z roszczeniem ponad 5 tys zł bo kupiła nowe łóżko którzy rzekomo miało złamaną nóżkę co oczywiście jest nieprawdą bo nie dałoby się spać na nim, pomalowała ściany , powymieniała jakieś dziwne rzeczy i zada jeszcze opłaty za pół miesiąca bo nie mogła wynająć mieszkania ponieważ przeprowadzała remont. Z jej faktur wynika że zakupiła fronty kuchenne w ilości 7 szt na kwotę ok 500zl . Już nie chce tej kaucji, niech się wzbogaci. Ale chcę już mieć spokój z nią. Straszy mnie sądem jak nie zapłacę. Poradzi mi może ktoś co w tym przypadku zrobić?

Ostatnia edycja:
Najemca nie odpowiada za zwykłe zużycie lokalu. Obowiązki najemcy określa umowa oraz przepisy ustaw (ochrona praw lokatorów i kodeks cywilny). Co do uszkodzonego łóżka to jeżeli uszkodzenie nie było wymienione w protokole to temat moim zdaniem jest zamknięty i roszczenie nie przysługuje szczególnie, że jest to wada łatwo zauważalna przy odbiorze. Nie wiadomo też jaki był stan ścian i czy wymagały one faktycznie (od)malowania - ważne co mówi na ten temat protokół o ile w ogóle znalazła się tam wzmianka o tym. Żądanie czynszu za pół miesiąca jest zupełnie oderwane od rzeczywistości. Może Pan wystosować odpowiedź, że uznaje Pan roszczenie co do określonych punktów a co do pozostałych nie i żąda zwrotu kaucji w wysokości pomniejszonej o uzasadnione wydatki.

Ostatnia edycja:
Dziękuję bardzo za pomoc

Przeczytaj art. 6b ustawy o ochronie praw lokatorów.

Źle tam określiłem. Powinno być „ poinformowaliśmy wynajmującego” a nie najemcę

Powrót