Roszczenie dotyczące praw autorskich na YT

• Autor wątku Autor wątku Pablo7171
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pablo7171

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Pytanie nastepujące:
mam na Youtubie troche filmów nagrywanych własną kamerką a następnie podkładałem tam muzykę, która to była w necie opisywana jako za free. Przy niektórych filmach mam napisane: "Roszczenie dotyczące praw autorskich" natomiast jak sprawdzam: "Stan i funkcje" YT to przy zakładce Prawa autorskie pisze: "Nie masz ostrzeżeń o naruszeniu praw autorskich." Na filmach nie zarabiam. Więc jak to jest ? Powinienem te filmy usunąć czy są legalne? Edytując jeden z filmów jest napisane: "Do tego filmu zgłoszono 4 roszczenia dotyczące ścieżki dźwiękowej." a nastepnie: "Za pomocą narzędzi poniżej usuniesz utwory z Twojego filmu lub zastąpisz je innymi. Może to spowodować anulowanie tych ograniczeń: i poniżej: ZARABIANIE -> "Na tym filmie zarabia strona, która zgłosiła do niego roszczenie" - czyli moge zostawić tą muzykę i niech sobie zarabiają a ja nie ponoszę skutków prawnych czy usunąć muzykę ?
I jezeli będe tworzył kolejne filmy to na takich samych zasadach - niech roszczacy prawa sobie zarabiają czy lepiej wrzucac bez muzyki ?

Pablo7171 napisał:
... muzykę, która to była w necie opisywana jako za free. ...
To, że jest za darmo nie oznacza automatycznie, że możesz ją dowolnie wykorzystywać. Co do zasady zawsze na korzystanie z cudzych utworów musisz posiadać odpowiednie zezwolenie. To czy zarabiasz lub nie, nie ma znaczenia.

Ok to już wiem. Teraz pytanie co dalej ?
Czy usunąć tą muzykę czy pozostawić gdyż pisze na YT ze ci ktorzy mają roszczenia to zarabiają na tych moich filmach. Dla mnie nie ma problemu niech zarabiają tylko nie chiałbym miec problemów że użyłem ich utworów...

Pablo7171 napisał:
... Czy usunąć tą muzykę czy pozostawić ...
Jeśli masz wystarczająco dużo kasy na zapłacenie możliwych roszczeń to rób jak uważasz. Dodam, że bezprawne rozpowszechnianie cudzych utworów to przestępstwo z Art. 116. UoPAiPP.
Pablo7171 napisał:
... i ktorzy mają roszczenia to zarabiają na tych moich filmach. ...
To nie ma żadnego znaczenia w odniesieniu do naruszenia cudzych praw.

wg tego co tu pisze to nie powinienem sie martwic: ***mod***
ale pytam bo może ktos ma jakies inne informacje...

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Pablo7171 napisał:
wg tego co tu pisze ...
Jeśli już to "jest napisane". Albo ufasz komentarzom do regulaminu albo obowiązującemu prawu.

Większości świata obowiązuje Konwencja berneńska, a obecnie jej akt paryski. W Polsce Ustawa o prawie autorskim i prawach pokrewnych. Artykuł 5 Konwencji zapewnia ochronę na poziomie lokalnym, a w obrębie UE, przy naruszeniu praw autorskich w internecie, zgodnie z wyrokiem TSUE, naruszyciel może zostać pozwany w dowolnym państwie członkowskim.

Ostatnia edycja:
Pamiętaj że przy niektórych filmach an YT jest napisane że muzyka jest za free, ale trzeba koniecznie dodać informacje z jakiej strony / kanału pochodzi ta muzyka.

Podanie źródła w żaden sposób nie zwalnia z obowiązku posiadania odpowiedniego zezwolenia na korzystanie.

Zgadza się, ale czasami na YT jest coś takiego - i wtedy koniecznie należy podać źródło tej "darmowej" muzyki w filmie.

You’re free to use this song in any of your YouTube videos, but you MUST include the following in your video description (Copy & Paste):

***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Zawsze korzystanie z cudzego utworu wymaga wskazania autora i źródła, to podstawowe warunki dozwolonego użytku. Chyba, że autor życzył sobie inaczej.

PS.
Bijesz pianę w temacie, w którym masz słabe rozeznanie.

Powrót