Roszczenie o wykorzystanie zdjęcia w praktyce

• Autor wątku Autor wątku DonRafaello
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

DonRafaello

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 417
Zrobiłem ładne zdjęcie,które umieściłem na jednym z fotohostów. Po jakimś czasie to samo zdjęcie znalazło się w publikacji - przewodniku turystycznym.Czy w praktyce mogę dostać jakieś odszkodowanie za wykorzystanie tej fotki bez mojej zgody? Czy gra warta jest w ogóle świeczki ? Jakiego rzędu mogą to być kwoty ?

DonRafaello napisał:
Zrobiłem ładne zdjęcie,które umieściłem na jednym z fotohostów. Po jakimś czasie to samo zdjęcie znalazło się w publikacji - przewodniku turystycznym.
A sprawdziłeś regulamin tego portalu, czy przypadkiem zamieszczając tam zdjęcie nie udzieliłeś automatycznie portalowi licencji na korzystanie z twojego zdjęcia, włącznie z sub - licencjonowaniem w zakresie komercyjnym? To dość popularne praktyki.

Jednakże, jeśli nie udzieliłeś takiej licencji portalowi, a twoje zdjęcie stanowi utwór w rozumieniu Art.1. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html (zwana dalej upaipp), to oznaczałoby, że autor lub wydawca przewodnika mógł naruszyć twoje prawa autorskie do zdjęcia:
  • osobiste - jeśli nie podpisano zdjęcia twoim nazwiskiem - Art.78. upaipp w związku z Art.16. upaipp
  • majątkowe - jeśli wykorzystano zdjęcie (fragment zdjęcia) bez twojej zgody - Art.78. upaipp w związku z Art.17. upaipp
  • do zezwalania na realizację praw zależnych - jeśli dokonano mopracowania twojego zdjęcia (czyli jakichś twórczych modyfikacji) - Art.79. upaipp w związku z Art.2. upaipp.
Czy w praktyce mogę dostać jakieś odszkodowanie za wykorzystanie tej fotki bez mojej zgody? Czy gra warta jest w ogóle świeczki ? Jakiego rzędu mogą to być kwoty ?
jeśli naruszono twoje prawa autorskie - to czemu nie. Pamiętaj, że wielkość normalnego wynagrodzenia w takich przypadkach jest zwykle proporcjonalna do wartości samego zdjęcia i nakładu książki, zaś w przypadku naruszeń jest przemnażana przez dwa, a w przypadku zawinionego naruszenia - nawet x 3. Więc może być o co walczyć. Co do wartości zdjęcia - popatrz na strony http://www.zpaf.pl/ - tam są tabele wynagrodzeń - może być dla ciebie jakimś odniesieniem.

Popatrz też w 'Archiwum' działu lub poszukaj opcją 'Szukaj' - było wiele podobnych tematów.

Powrót