Roszczenie sąsiada o mieszkanie za długi

• Autor wątku Autor wątku Romcio 79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Romcio 79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Bardzo proszę o wyjaśnienie sytuacji i potwierdzenie lub zaprzeczenie zasadności roszczenia następującej sprawy .
Osiem miesięcy temu zmarł brat mojego taty z którym nie utrzymywał żadnego kontaktu od kilkunastu lat , poinformowano nas o tym fakcie w związku z koniecznością załatwienia pochówku . Zmarły nie miał żony ani dzieci wiec jego najbliższą rodzina był mój ojciec czyli brat . zmarły posiadał mieszkanie własnościowe które odziedziczył mój ojciec który wystąpił do sądu oraz uzyskał wpis do ksiąg wieczystych . Po okresie ośmiu miesięcy zgłosił się sąsiad zmarłego z informacją że posiada dokument w którym zmarły zrzeka się mieszkania na jego osobę w razie śmierci , dokument ten niby został spisany 5 lat temu w obecności dwóch świadków . Sąsiad również przedstawia rachunki które płacił za zmarłego , dokument ten nie został spisany w obecności notariusza i wygląda podejrzanie tym bardziej że jakiś czas temu ów sąsiad zaczepił ojca z informacją ze byłby zainteresowany kupnem mieszkania po zmarłym wiec dziwna jest rzeczą że nagle sobie przypomniał że posiada taki dokument .
W związku z ta sytuacją proszę o informacje czy roszczenie jest zasadne i jakie należałoby podjąć kroki w celu wyjaśnienia zaistniałego konfliktu .
POZDRAWIAM

Na razie nie musisz podejmować żadnych kroków.

Jeśli spadek nabył ojciec - to na podstawie prawomocnego orzeczenia sądu.

Sąsiad może próbować wznowienia postępowania spadkowego, jeśli posiada testament po Twoim ojcu. Dopóki tego nie zrobi - nic nie zdziała.

Powrót