Roszczenie w Holandii - Wyrok zaoczny z klauzulą natychmiastowej wykonalności

• Autor wątku Autor wątku xthorgal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
X

xthorgal

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam

Sytuacja:
12 września 2018 udało mi się otrzymać wyrok zaoczny z klauzulą natychmiastowej wykonalności w sądzie gospodarczym.
Pozwany miał wszystkie doręczenia prawidłowe. Finalnie przyszło poświadczenie w grudniu o otrzymaniu odpisu wyroku. Minęły dwa miesiące już wiec można bezpiecznie zacząć dochodzenie roszczenia.
W związku z tym że jest to moje pierwsze zwycięstwo w sprawie i roszczenie jest wobec spółki W Holandii prosił bym o poradę jak to należy rozwiązać - mój prawnik już chciał szukać komornika w Holandii jednak wydaje mi się że to trochę bardziej skomplikowane i że trzeba podjąć dodatkowe kroki.

Pytanie:
#1. Przede wszystkim rozumuje że powinienem w kroku pierwszym wystąpić o wydanie Europejskiego Tytułu Egzekucyjnego? Że bez ETE ten wyrok nie będzie uznany w innym kraju UE i egzekucja nie będzie możliwa. Dobrze rozumuję?

#2. Co dalej posiadając ETE (o ile #1 jest trafne). Czy występuję z nim do jakiegoś konkretnego podmiotu w Holandii który przekieruje to do komornika czy też trzeba już z ETE celować w konkretnego komornika? Czy też inaczej to wygląda.

Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam

Powrót