Roszczenie windykacyjne z KC

• Autor wątku Autor wątku Neomit
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Neomit

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Dzień dobry,
mój, na dzień obecny, 75 letni dziadek otrzymał takowe pismo od PZU:

PZU Zespół windykacyjny w Warszawie Informuje, iż na podstawie: Art 828 ustęp 1 Ustawy z dnia 23 kwietnia 1964r.- kodeks cywilny (Dz. U. z dn. 18.05.1964, Nr 16, poz. 93, z późn. zm.) jest Pan zobowiązany do dokonania zapłaty łącznej kwoty 15.867,77zł z tytułu: zwrot wypłaconego odszkodowania.

Podstawą naszego żądania są następujące okoliczności: W dniu XX-XX-2010r., kierując rowerem doprowadził Pan do kolizji drogowej z samochodem marki Mitsubishi, przejeżdżając na czerwonym świetle.

Fakt jest taki, że owa sytuacja miała miejsce, dziadek przejeżdżał przez przejście dla pieszych na czerwonym świetle, jednak zastanawia mnie kwota odszkodowania, czy jest możliwe, żeby była tak wysoka? Starałem się odnaleść podobne sytuacje i ludzie dostawali kwoty w wysokości 3-5tys. związanych z odszkodowaniem...

Edti:
Może jeszcze dodam fakt, że podczas wjazdu za sygnalizator, samochód ruszał z miejsca, więc praktycznie nie miał znaczącej prędkości

Ostatnia edycja:
Jest to regres już wypłaconego odszkodowania, nie mają znaczenia podobne sprawy, bo w tej sprawie wypłacono właśnie tyle i tyle będzie domagać się PZU.

Rozumiem, a czy jest możliwość podważenia tej kwoty odszkodowania, że jest wygórowana i jakie jest ewentualne prawdopodobieństwo powodzenia takowego wniosku?

Podejrzewam, że nikłe lub żadne. Żadne TU nie płaci więcej niż musi. Powinieneś mieć możliwość zapoznania się z aktami sprawy i wyceną itp., jeśli znajdziesz jakieś powody do odwołania to wtedy możesz próbować, ale wiele się tu raczej nie ugra.

Dziękuje za odpowiedź

Neomit napisał:
jest Pan zobowiązany do dokonania zapłaty łącznej kwoty 15.867,77zł z tytułu: zwrot wypłaconego odszkodowania.

ciekaw jestem co uszkodził taki rower że tak wysokie odszkodowanie...

Wystarczy, że dzięki temu ktoś hamując wjechał w latarnię, sygnalizator lub coś podobnego.

Powrót