Rower a prawo jazdy

• Autor wątku Autor wątku zuczek342
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zuczek342

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Kilka dni temu zatrzymała mnie policja na rowerze. zbadali mnie alkomatem wyszło 0.38 po 20 minutach wyszło 0.37, spisali mnie, podpisałem protokół, i przyszło mi zawiadomienie abym się stawił na komendzie. jakie będą tego konsekwencje? i jakie najlepsze rozwiązanie? mam prawo jazdy od roku, uczę się, nie pracuje,

Mojemu znajomemu wyszlo mniej więcej tyle samo - efekt był taki ze stracił prawo jazdy na okres około 8 miesięcy + grzywna. Z tego co się orientuję to prowadzenie roweru pod wplywem alkoholu = to samo co jazda pod wplywem alkoholu autem. W tamtym przypadku prowadził samochód.

Ostatnia edycja:
0.37 było w wydychanym powietrzu czyli x2 jakieś o.74 promila czy lepiej jest poddać sie dobrowolnie karze czy skierować sie z tym do sądu?

Zależy co zaproponuje Ci prokurator, pamietaj że zatrzymanie prawa jazdy na okres powyżej 12 miesięcy = nowy egzamin na prawko. Jeżeli zaproponuje właśnie coś takiego to może warto powalczyć w sądzie ? Ale jakie konsekwencje możesz ponieść w tej sprawie, dokladnie to nie wiem, musiałbyś sprawdzić w kodeksie karnym jaka kara przewidywana jest za coś takiego lub może ktoś bardziej doświadczony wypowie się w tym temacie.

Powrót