Rower na rondzie otoczonym ścieżkami.

• Autor wątku Autor wątku paku_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paku_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Dzień dobry,

Czy rower jadący rondem (z A7), które jest skutecznie otoczone ściekami rowerowymi ma pierwszeństwo?

Kto będzie winny kolizji roweru z wjeżdżającym na rondo pojazdem?

w 100% wjeżdżający na rondo. Jakie tu mogły być wątpliwości jeżeli masz prawo jazdy?:sad:

W moim pytaniu chodzi raczej ciekawą logię tej sytuacji.
Rowerzysty nie powinno tam być, bo praktycznie ma zakaz wjazdu, ale ma pierwszeństwo.

To dorzucę trzeciego gościa na rondzie.
A co jeśli zamiast roweru biega po nim w kółko pieszy?
Kto teraz będzie winny?
I od razu dodaje.. A jaka jest między nimi różnica?

Ostatnia edycja:
paku_ napisał:
W moim pytaniu chodzi raczej ciekawą logię tej sytuacji.
Rowerzysty nie powinno tam być, bo praktycznie ma zakaz wjazdu, ale ma pierwszeństwo.

To dorzucę trzeciego gościa na rondzie.
Kto teraz będzie winny?
I od razu dodaje.. A jaka jest między nimi różnica?

Pieszy nie jest pojazdem- to zasadnicza rożnica. W twojej pierwotnej łamigłówce rowerzysta bedzie winny jazdy ulicą, wjeżdzający na rondo będzie winny kolizji.

Dzięki za odpowiedź!

To jeszcze dorzucę do kwestii rondowych...

A kiedy wjeżdżający na rondo przestaje być już "wjeżdżającym", a staje się uczestnikiem ruchu na rondzie?

paku_ napisał:
Dzięki za odpowiedź!

To jeszcze dorzucę do kwestii rondowych...

A kiedy wjeżdżający na rondo przestaje być już "wjeżdżającym", a staje się uczestnikiem ruchu na rondzie?

Ty masz prawo jazdy? Jeżeli tak, to oddaje je prosze dobrowolnie, bo komuś zrobisz krzywde i zapisz się jeszcze raz na jakiś sensowny kurs

Lovor napisał:
Ty masz prawo jazdy?

To nie ma znaczenia, pytam fachowców. Chyba.

Pytanie jest proste - wjeżdżam rondo, a potem już jestem na rondzie.
To konkretnie od kiedy jestem na rondzie?

paku_ napisał:
To nie ma znaczenia, pytam fachowców. Chyba.

Pytanie jest proste - wjeżdżam rondo, a potem już jestem na rondzie.
To konkretnie od kiedy jestem na rondzie?

Ostatni raz znajde ci przepis. Otóż definicja jest taka:
Art. 2. PORD
23)
ustąpienie pierwszeństwa - powstrzymanie się od ruchu, jeżeli ruch mógłby zmusić kierującego do zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości, pieszego - do zatrzymania się, zwolnienia lub przyspieszenia kroku, a osobę poruszającą się przy użyciu urządzenia wspomagającego ruch - do zatrzymania się, zmiany kierunku albo istotnej zmiany prędkości;

To aż niesamowite, że tego nie wiesz.

Czy naprawdę liczysz że "szary" kierowca cytuje takie paragrafy z pamięci.. Nie sądzę.

Jak rozumiem paragraf działa jeśli wjeżdżam na rondo czy mam zamiar wjechać.

Ale wrócę do ostatniego pytania, od kiedy już jestem na rondzie?
Jako jego pełnoprawny "użytkownik".

paku_ napisał:
Czy naprawdę liczysz że "szary" kierowca cytuje takie paragrafy z pamięci.. Nie sądzę.

Z głębokiego serca chciałbym wierzyć, że absolutnie każdy "szary" kierowca potrafi z pamięci powiedzieć czym jest nieustąpienie pierwszeństwa.

paku_ napisał:
Ale wrócę do ostatniego pytania, od kiedy już jestem na rondzie?
Jako jego pełnoprawny "użytkownik".

Tu nie chodzi o to, czy jesteś już na rondzie, czy jeszcze nie. Chodzi o to, czy swoim manewrem włączenia się do ruchu nie ustąpiłeś pierwszeństwa osobie znajdującej się na rondzie, czyli czy zmusiłeś go do:
"zmiany kierunku lub pasa ruchu albo istotnej zmiany prędkości" cytując przepis wprost

Czyli jak zajadę drogę ale tamten zwolni tylko trochę i walnie mnie w tył to było ok?

paku_ napisał:

Nie ma to znaczenia dla obowiązków wynikający z A-7.
Rozporządzenie o znakach nie stanowi, że ustępuje się pierwszeństwa TYLKO tym jadącym prawidłowo.
Aaaaa.... i najgłupszy argument: jego wina bo go tam nie powinno być. Nigdy takiej nie używaj bo drugie stronie ręce opadną z zażenowania.
Pamiętaj każdy odpowiada za SWOJE wykroczenie. W tym hipotetycznej kolizji:
- kierujący rowerem ewentualny mandat za jazdę jezdnią mimo DDR (wykroczenie formalne)
- kierujący samochodem wina za kolizję z rowerzystą (wykroczenie skutkowe)

paku_ napisał:

Zapoznaj się z treścią art. 13 ustawy PoRD. Pieszy musi wtedy ustępować pierwszeństwa pojazdom. Po drugie A-7, które jest prawie zawsze ustawione przed rondem, też dotyczy pojazdów.
Więc przykład z pieszym bez sensu.

paku_ napisał:
A jaka jest między nimi różnica?
Nie potrafisz rozróżnić pojazdu (rower) od pieszego? Naprawdę trudno odpowiadać na takie posty bez złośliwej ironii bo mam wrażenie, że trolujesz.

paku_ napisał:
Kiedy wjedzie całym pojazdem i zaczyn jechać po obwiedni (wokół wyspy).
Oczywiście musisz to zrobić tak, aby nie wymusić pierwszeństwa i nie doprowadzić do kolizji. To, że już jesteś milisekundę na rondzie nie oznacza, że jesteś pełnoprawnym uczestnikiem ronda. Jeżeli wjedziesz komuś przed nos to wina za kolizję będzie twoja.

paku_ napisał:
Czyli jak zajadę drogę ale tamten zwolni tylko trochę i walnie mnie w tył to było ok?
Tu sprawa nie jest oczywista. Im później od twojego pełnego wjazdu nastąpi kolizja tym bardzie wina przesuwa się na stronę tego jadącego z tyłu.
Jeżeli do kolizji dojdzie w obrębie wjazdu (wlotu) na rondo wina będzie całkowicie twoja.

Dziękuję, w szczególności za dwa ostatnie akapity.

Jeszcze w podobnej kwestii pojawiła mi się nowa wątpliwość.
Rowerzysta zbliża się do ronda, przed którym ma ścieżkę w prawo i w lewo. Ścieżka ta przecina zatem też drogę którą jedzie - przed rondem, razem z przejściem dla pieszych.

Jeśli jedzie w lewo lub prawo powinien skorzystać ze ścieżki.

A co z zawróceniem ? Czy może wjechać na to rondo celem zawrócenia?

Załóżmy że nie ma drogi na wprost, ale jest to wjazd na Skę.

Powrót