Równolegle egzekucja Konwencja nowojorska i zgłoszenie do prokuratury?

• Autor wątku Autor wątku 212121gość
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
2

212121gość

Stały bywalec
Odpowiedzi
412
Witam,

niedawno został złożony wniosek do Sądu okręgowego o egzekucję alimentów w trybie Konwencji nowojorskiej.

Zaległość przekroczyła już wartość 3 świadczeń okresowych i zastanawiamy się, czy można równolegle zgłosić niealimentację do prokuratury?

Czy potrzebne jest do tego zaświadczenie od polskiego komornika? Czy w ogóle można równolegle wszczynać dwie egzekucje - przez sąd w trybie Konwencji i komornika?

UP, UP, może ktoś chociaż częściowo coś wie i podpowie? Proszę!

a skąd my mamy wiedzieć ,jak nawet nie raczyłaś napisać żadnych szczegółów.... ani gdzie mieszka osoba uprawniona do alimentów, ani gdzie mieszka "sprawca"..ani sąd jakiego kraju i o czym wydawał wyrok/postanowienie, ,..... itp. itd....

to że ty złożyłaś jakiś wniosek do Sądu o niczym nie świadczy ....nawet o tym że jest on zasadny...

Ok, ok, już piszę, nie wiedziałam, że ma to jakieś większe znaczenie.

Osoba uprawniona do alimentów mieszka w Polsce. Gdzie aktualnie mieszka "sprawca", nie wiemy, ale mieszkał i pracował w kraju, który jest sygnatariuszem Konwencji. Miał też adres ZAMELDOWANIA w PL.

Sąd w Polsce wydał wyrok orzekający alimenty, ich wysokość w sierpniu 2011 roku. Wyrok jest prawomocny, z nadaną klauzulą itp, również do czerwca br alimenty były płacone regularnie i w zasądzonej wysokości. Dziecko jest nadal małoletnie, uczy się w szkole podstawowej.

Tu mój wątek o sądzie okręgowym: https://forumprawne.org/prawo-rodzi...ojorskiej-uzupelnienie-brakow-formalnych.html

Nikt nie wie, czy można wszcząć dwie egzekucje w jednej sprawie?

Podzielę się wiedzą zaczerpniętą u innego źródła, może komuś się przyda.

Odpowiedź na zadane przeze mnie pytanie brzmi: NIE.

Egzekucję prowadzi albo sąd okręgowy, albo komornik. Jeden organ.

Ciąg dalszy nastąpił:

Odmowa wszczęcia egzekucji.

Ambasador RP w kraju dłużnika ODMÓWIŁ wystąpienia do władz kraju o ustalenie miejsca zamieszkania dłużnika ze względu na OCHRONĘ DANYCH OSOBOWYCH. Tak, tak, dłużnika alimentacyjnego nie można namierzyć by ściągnąć alimenty, ochrona danych osobowych, rozumie się. Oczywiście. Ale ww ambasador wykazał się inicjatywą i namierzył numer telefonu dłużnika, ZADZWONIŁ do niego oczywiście :D. Po czym dłużnik go poinformował, że ma pełnomocnika w Polsce i do niego w każdej sprawie można się zwracać :D. Nawet podał mi dane tego pełnomocnika :D.

Dzięki temu wiem przynajmniej, że dłużnik przebywa tam, gdzie myślałam.

Na osobny wątek nadaje się temat przekazywania alimentów przez Paypal, który zaraz założę.

EDIT: o tu: https://forumprawne.org/prawo-rodzinne-opiekuncze/801413-alimenty-na-paypal.html

Ostatnia edycja:
Powrót