Rozbój kwalifikowany

• Autor wątku Autor wątku queenpurplee
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Q

queenpurplee

Użytkownik
Odpowiedzi
49
Dzień dobry jestem tu nowa, dlatego proszę o wyrozumiałość. Zaistniała taka sytuacja, że mój kuzyn z dwoma kolegami działał w porozumieniu co do rozboju. Mój kuzyn i jego 16 letni kolega miał zaprowadzić znajomego w ustronne miejsce i poszli gdzieś, następnie pisząc do napastnika on wkroczył do akcji. Rzucił ofiarę na ziemię, pokazał mu nóż i zabrał telefon po czym uciekł. Chłopacy wrócili spowrotem do ofiary i udając, że nie wiedzą co się stało pytali co mu jest i żeby nie szedł na policję. Zostali złapani mieli 3 miesięczny areszt. Koledzy mojego kuzyna dostali rok i 8 miesięcy a mój kuzyn nie stawiał się na sprawy. Z 2 tygodnie temu złapali go u mnie jak przyszedł w odwiedziny powiedzieli, że od roku go szukają. Moje pytanie do Was to dlaczego tak późno go złapali, skoro nigdzie się nie ukrywał? Czy długo będzie czekał w areszcie na rozprawę, skoro jego koledzy już wcześniej dostali wyrok? I czy jest możliwość dostania gorszej kary niż jego koledzy?

queenpurplee napisał:
I czy jest możliwość dostania gorszej kary niż jego koledzy?

Oczywiście. Jeśli dokładnie zrobili to samo to pogorszył sobie niestawianiem się na rozprawy - czyli lekceważeniem wymiaru sprawiedliwości.

forg napisał:
Oczywiście. Jeśli dokładnie zrobili to samo to pogorszył sobie niestawianiem się na rozprawy - czyli lekceważeniem wymiaru sprawiedliwości.

W jakim sensie zrobili to samo? Tylko jeden kolega dokonał rozboju a mój kuzyn z drugim kolegom odeszli gdzieś dalej i nawet tego nie widzieli.

Kuzyn i ten co odszedł zrobili to samo.

Shocked napisał:
Kuzyn i ten co odszedł zrobili to samo.

Jak można to brać za to samo? Skoro nie napadli na ofiarę. I jeszcze takie pytanie, skoro mieli karę bezwzględną to jakim cudem chodzą na wolności?

Przeczytaj powyższe wpisy. Odpowiedzi już padły.
W razie wątpliwości wróć do powyższego zdania.
I tak aż do zrozumienia.

Shocked napisał:
Przeczytaj powyższe wpisy. Odpowiedzi już padły.
W razie wątpliwości wróć do powyższego zdania.
I tak aż do zrozumienia.

Widzę, że ludzie tutaj wcale nie pomagają. Pytam o coś i nie uzyskuje dokładnej odpowiedzi.

Pomagają ale do skutecznej pomocy potrzebne jest zrozumienie słowa pisanego prostym językiem.
Wróć do #2 i 4.

Shocked napisał:
Pomagają ale do skutecznej pomocy potrzebne jest zrozumienie słowa pisanego prostym językiem.
Wróć do #2 i 4.

Z tego co czytałam to nic nie grozi za poszukiwanie i za to, że się nie wstawiał na rozprawy, nawet o nich nie wiedział, bo nie dostał żadnego pisma.

Grozi mu to samo co koledze, który razem z nim pomagał w rozboju.
To, że nie otrzymał pisma, nie znaczy, że nie zostało ono doręczone skutecznie.

Shocked napisał:
Grozi mu to samo co koledze, który razem z nim pomagał w rozboju.
To, że nie otrzymał pisma, nie znaczy, że nie zostało ono doręczone skutecznie.

Nie mieszkał z matką i nie wiedział o sprawach, jego matka twierdzi, że nie dostawała żadnego pisma w sprawie tego przestępstwa. Jeżeli jest młodociany jest jakaś szansa na złagodzenie kary?

Skoro mieszkał gdzieś indziej to należało się przemeldować. Wówczas otrzymywałby pisma kierowane z policji, prokuratury czy sądu.

Shocked napisał:
Skoro mieszkał gdzieś indziej to należało się przemeldować. Wówczas otrzymywałby pisma kierowane z policji, prokuratury czy sądu.

Teraz to już wiem, ale ze względu na jego wiek jest możliwość złagodzenia kary?

Shocked napisał:
Możliwość? Tak.

A jeżeliby dostał taki sam wyrok jak koledzy to o ile Sąd zmniejsza tą karę przy złagodzeniu? Jest na to jakiś przelicznik?

Wyroki wydawane są na sali rozpraw przez sąd.

Shocked napisał:
Wyroki wydawane są na sali rozpraw przez sąd.

Rozumiem :) jeszcze mam pytanie, jeżeli będzie rozprawa to jest możliwość, że mój kuzyn z niej wyjdzie czy raczej to będzie od razu prawomocny wyrok i zabiorą go ze sprawy?

Nie ma to znaczenia jezeli zostanie skazany wczesniej czy pozniej kare bedzie musiał odbyć tego nie uniknie

Łysy100 napisał:
Nie ma to znaczenia jezeli zostanie skazany wczesniej czy pozniej kare bedzie musiał odbyć tego nie uniknie

Dla mnie ma znaczenie, więc proszę o konkretną odpowiedź :) pozatym karę można odroczyć czy zrobić cokolwiek. Jest wiele możliwości.

Powrót