Rozbój, ułagodzenie kary

• Autor wątku Autor wątku Asiulka92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Asiulka92

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Mojego chłopaka zawineli i zamkneli w areszcie śledczym na Białołęce (3 miesiące )02.09.07r za rozbój wraz z 4 kolegami.... Jednego wypuścili po 48 godzinach ponieważ był niepełnoletni. Rok temu go wypuścili z więzienia ( siedział za kradzież 3 lata ) Był rok na wolności. Ma zawiasy 4 lata z tego rok był na wolności. Chce się dowiedzieć czy mu odwieszą te zawiasy i czy morze jakoś sobie ułagodnić karę ponieważ był pijany miał półtora promila alkoholu. I jaką mniej więcej będzię miał wyrok!
Pomórzcie proszę!! :(

[cytat:39isjkbx]
Chce się dowiedzieć czy mu odwieszą te zawiasy i czy morze jakoś sobie ułagodnić karę ponieważ był pijany miał półtora promila alkoholu.
[/cytat:39isjkbx]
To, że był pijany świadczy raczej na jego niekorzyść a nie odwrotnie...Co do odwieszenia zawiasów to na razie nie można o tym mówić bo jest aresztowany a nie skazany- najpierw muszą go skazać za to przestępstwo, dopiero wtedy można mówić o odwieszaniu taktego wyroku- jeśli ppełnił przestępstwo w okresie próby to możliwe, że mu odwieszą ten wyrok...

chciałabym się też dowiedzieć jaki mniej więcej miałby wyrok, bo ja nie mam zielonego pojęcia :(

A jest możliwość zapłacenia kaucji?? :?:

Za jakie przestępstwo było zawiasy, na ile były zawiasy, jaka kara została zawieszona, kiedy był wyrok?

[lex:1scna35x]Art. 280 § 1 Kto kradnie, używając przemocy wobec osoby lub grożąc natychmiastowym jej użyciem albo doprowadzając człowieka do stanu nieprzytomności lub bezbronności,
podlega karze pozbawienia wolności od lat 2 do 12.
§ 2 Jeżeli sprawca rozboju posługuje się bronią palną, nożem lub innym podobnie niebezpiecznym przedmiotem lub środkiem obezwładniającym albo działa w inny sposób bezpośrednio zagrażający życiu lub wspólnie z inną osobą, która posługuje się taką bronią, przedmiotem, środkiem lub sposobem,
podlega karze pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3.[/lex:1scna35x]

A jesli oni są posadzeni o rozbój chociaż oni tylko pobili takiego typa i nic mu nie ukradli ani nie mieli zamiaru ukraść?? To jaki wyrok mogli by dostać?? Bo myślę że jak jest kilka osób posądzonych to sie im rozejdzie po kościach i dostaną mniejszy wyrok niż gdyby to jedna osoba była

Przy kwalifikacji czynu z art. 280 § 1 k.k. kary to minimum 2 lata pozbawienia wolności.

[cytat="Yossarian"]Przy kwalifikacji czynu z art. 280 § 1 k.k. kary to minimum 2 lata pozbawienia wolności.[/cytat]
Ale on jest tylko podobno posądzony o rozbój.... A tak naprawde oni tylko pobili chłopaka nic więcej nie mieli zamiaru go okraść i go nie okradli . :!: :!:

[cytat="Asiulka92"] A tak naprawde oni tylko pobili chłopaka nic więcej nie mieli zamiaru go okraść i go nie okradli . :!: :!:[/cytat]

Sąd miał inne zdanie. Stosując tymczasowe aresztowanie uznał, iż zachodzi duże prawdopodobieństwo popełnienia przez podejrzanych rozboju.

Czyli w ogóle nie mieli żadnego motywu,jedynie tak dla sportu?Wg Ciebie,to jest argument przemawiający na korzyść Twojego faceta?Bo jak dla mnie,to pogorszenie sprawy.

Mi sie wydaje ze jest to okolicznosc przemawiajaca na jego korzysc.
Jak mnie pobili - wybite 12 zebow i zlamany nos- policja pytala czy cos mi zabrano, powiedzialam ze nie, ze to bylo bez powodu. A zlapali ich na goracym. I nie chcialam wnosic oskarzenia, bo sie balam.
Prokuratura wszystko umorzyla.

Jaśka - a nie widzisz różnicy pomiedzy twoim przypadkiem a tamtym?

tobie nic nie zabrano a tam tak... ty nie chcialaś ścigania sprawcy.....a tam postępowanie z urzedu...

[cytat="Asiulka92"][cytat="Yossarian"]Przy kwalifikacji czynu z art. 280 § 1 k.k. kary to minimum 2 lata pozbawienia wolności.[/cytat]
Ale on jest tylko podobno posądzony o rozbój.... A tak naprawde oni tylko pobili chłopaka nic więcej nie mieli zamiaru go okraść i go nie okradli . :!: :!:[/cytat]

U mnie bylo podobnie, nic mi nie ukradli tylko mocno zbili.
Rozumiem ze gdyby zabrali mi np telefon to juz bylby rozboj??
Chodzi mi o to ze skoro pobili dla zabawy to lepiej dla nich, jesli chodzi o wymiar kary etc

[cytat="OCEANIA"]Czyli w ogóle nie mieli żadnego motywu,jedynie tak dla sportu?Wg Ciebie,to jest argument przemawiający na korzyść Twojego faceta?Bo jak dla mnie,to pogorszenie sprawy.[/cytat]

Nie obchodzi mnie to czy to jest na ich korzyść czy nie! Poprostu to było tylko pobicie a nie rozbój!!

[cytat="Jaska M."]Mi sie wydaje ze jest to okolicznosc przemawiajaca na jego korzysc.
Jak mnie pobili - wybite 12 zebow i zlamany nos- policja pytala czy cos mi zabrano, powiedzialam ze nie, ze to bylo bez powodu. A zlapali ich na goracym. I nie chcialam wnosic oskarzenia, bo sie balam.
Prokuratura wszystko umorzyla.[/cytat]

Boje się włąsnie o to czy ten chłopak niema powybijanych zebów bo słyszałam że tak, a wtedy by wyrok był większy :(
Ja już nie wiem co mam o tym myśleć

Powrót