Rozbój, ułagodzenie kary

• Autor wątku Autor wątku Asiulka92
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Jest jakaś możliwość żeby oni wyszli :?: Zrobie wszytsko żeby oni wyszli :!: Musi być jakaś możliwość :!: Dobry adwokat :?: kaucja :?: albo coś :?:
Ja po prostu inaczej nie moge żyć :( :( :(

Proszę nie pisać kolejno kilku postów- Y

No sorry!Przede wszystkim nie wrzeszcz i nie histeryzuj!Nie jesteś jedyna ze swoim bólem,lepiej uwierz mi na słowo.
Ponadto,jeśli to było TYLKO pobicie,to idąc tym tropem,można napisać,że prokurator zastosował TYLKo t.a.
Jest tu wiele kobiet w podobnym położeniu,ale takiego ignoranctwa tu nigdy nie było.
Przyjmij do wiadomości,że doszło do rozboju w ocenie prokuratury.Po drugie,facet miał już zatargi z prawem.Czego się spodziewałaś?Tego,że kolejny raz dostanie szansę?
Kiedyś wyjdą.Złożą zeznania,będzie rozprawa,dostaną wyrok,odsiedzą i wyjdą.A Ty zastanów się,czy chciałabayś być TYLKO pobita.

Oceania masz racje w 100%
Z perspektywy pokrzywdzonego nie ma znaczenia czy to rozboj czy pobicie.. generalnie efekt jest podobny, uszczerbek na zdrowiu i psychice, jakies pol roku wyciete z zyciorysu..

Mój M. za pobicie dostał tylko 1,5 roku, gdyz przyznał się do wszystkigo i poszedl na samoukaranie !!! Ale chclpka, którego pibił nie miał 2 żebów i miał połamany nos !!!! To jakeiś szczęście z tak niskim wyrokiem !

To naprawdę jest różnie- znam osobę która za pobicie ze skutkiem śmiertelnym dostała 2 lata więzienia.

Dostałam wezwanie jako świadek :/ Zobaczymy co będzie dalej

[cytat="Jaska M."]A bylas przy tym??[/cytat]
no niestety byłam

Kurcze ja tez byłam świadkiem na sprawie mego M. mino że nie widziałam tego pobicia ! Ale na sprawie powiedziałam prokuratorowi, że nie chcem zeznawać, a on powiedział mi, że nie bede musiała bo M. przyznał się do wszystkiego.

Markiz32 - czyżby zmienił się wymiar kary przy art. 280 par 1 KK?? sugerujesz,że minimalny wymiar to 3 lata? w moim kodeksie minimum 3 lata to paragraf 2 art 280 Kk :P

nie art. 280 &1 KK to oczywiście minimum 2 lata..... ale skoro gość ma wybite 12 (sic!) zębów i złamany nos to domniemuję ,ze samymi rękoma nie był bity tylko np. kastetem... a to już podwyższa minimum kary do lat 3...:)

Witam

Mam pytanie czy atrapa pistoletu tzw. wiatrówka na kulki.
Użyta podczas napadu (art. 280) to już paragraf 2 czy da się jeszcze podciągnąć pod 1?
To jest pistolet na pewno kupiony w sklepie z militariami i na niego nie trzeba mieć zezwolenia.
Poza tym nie został bezpośrednio użyty tzn. został tylko pokazany że jest osobie pokrzywdzonej.
Wiem że to brzmi idiotycznie ale na takiej zasadzie sugestii "zobacz co tu mam".
Broń została zabezpieczona. I nie ma wątpliwości co do tego że to ona został użyta.
Co należy zrobić żeby zmienić kwalifikacje czynu?
Pisaliśmy prawie miesiąc temu o adwokata z urzędu ale jeszcze nie ma żadnej decyzji.
A z tego co mi wiadomo śledztwo zbliża się ku końcowi.
Co mogę zrobić w tej sytuacji?

Powrót