N
nashira
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Witam,pisałam już na tym forum i otrzymałam linki prawne z artykułami w których sie doczytałam,że komornik nie może zajac rzeczy na które mam faktury na moje nazwisko(nadmienię tylko,że to nie ja mam długi tylko moj maż z którym mam rozdzielnosc majatkowa a długi jego pochodza z zamierzchłej przeszlosci-kiedy sie jeszcze nie znalismy...)nie moze nawet zajac rzeczy ktore osoba trzecia zamieszkujaca z dluznikiem wskazuje ze naleza do niej -no chyba ze maja wspolnote majatkowa.Wiec moje pytanie brzmi(poniewaz dzwonilam do komornika ,ktory ma zamiar nas odwiedzic i powiedzial,ze weźmie wszystko niezaleznie od wlasnosci)czy ma prawo to zabrac?Przeciez artykuly mowia cos innego,czy jesli sie uprze zabrac moge wezwac policje,w koncu rozdzielnosc polega na tym ze mamy osobne majatki a jesli udowadniam mu ze to jest moje to nie powinien mi tego zabrac no i doskonale wie ze wierzyciel nie otrzyma z tego nawet grosika bo nawet jesli to zabierze to i tak to odzyskam w sadzie.A zajecie tych rzeczy bedzie tylko gestem zlosliwosci komornika bo dla wierzyciela nie bedzie mial i tak nic.Ale czy moge cos zrobic zeby nie pozbawiac sie sprzetu na niewiadomo jaki czas (bo pewnie odzyskanie ich droga sądowa troche trwa...)Dziękje za każdą odpowiedź! Pozdrawiam.