Rozklejające się buty - nie uznali mi reklama

• Autor wątku Autor wątku gromusek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gromusek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam.
Mam problem z rozklejającymi się butami. Dnia 14.03.07 kupiłem buty NIKE za 279zl. Niedawno odkryłem ze czuby w obu butach zaczynają się rozklejać. Dnia 16.10.07 zaniosłem buty na reklamacje. Dziś 29.10.07 otrzymałem list dot. reklamacji.
,,Obuwie przy braku minimum dbałości użytkowej, pielęgnacji i braku konserwacji użytkując wyrób sportowy jako obuwie codzienne uległo zużyciu czego objawem jest obecny stan (jakieś słowo na 4-5 liter którego nie mogę rozczytać) z usterkami.
Amortyzacje przyśpieszone z powodów j/w nie będąc wadą, nie może sprzedawcy stanowić za podstawę do wymiany zużytego obuwia na nowe.’’
(2 fragment moim zdaniem jest gramatycznie bez sensu mniejsza o to)

Co mam teraz zrobić ? butów jeszcze nie odbierałem ze sklepu, iść do rzecznika praw konsumenta czy wykłócać się ze sklepem ? Ma ktoś jakieś rady lub porady ?

Jesli chcesz walczyc to musisz miec opienie rzeczoznawcy (Inspekcja Handlowa prowadzi ich liste) ktory stwierdzi co faktycznie jest przyczyna usterki. Jesli wyjdzie ze wada jest fabryczna to napisz odwolanie do sklepu i zalacz kopie reklamacji.
Jesli to nie poskutkuje to udaja sie do Twojego Rzecznika wlasciwego ze wzgledu na twoje miejsce zamieszkania.
Rzecznik jesli uzna twoje racje za uzasadnione to wystosuje wystapienie do sprzedawcy ktory bedzie musial sie ustosunkowac
Z regul 75% spraw konczy sie polubownie i na korzysc konsumenta
Jesli sprzedawca obstawi przy swwoim to pozostaje droga sadowa - Rzecznik napisze Ci pozew do samodzielnego wniesienia albo wystapi w twoim imienu przeciwko sprzedawcy.
Rzecznik odprawi Cie z kwitkiem jesli kupiles te buty na firme.

Dzieki wielkie ;]
ehh żeby głupie buty mi uznali to trzeba sie tyle nalatać.

Powrót