Rozliczanie bonu na zasiedlenie

• Autor wątku Autor wątku wizing
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wizing

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. W zeszłym roku w październiku otrzymałem bon na zasiedlenie. Urząd nie chce zaliczyć mi jednego miesiąca przy rozliczaniu. W listopadzie pracowałem na umowę zlecenie (umowa 8.11-8.12). Minimalna krajowa osiągnięta, zaświadczenie jest. Panie wyliczyły, że nie mogłem zarobić minimalnej krajowej w tym okresie. Styczeń-maj mam zaliczony pozytywnie, więc musiałbym oddać ok. 1/6 pobranej kwoty. Dodam też, że napisałem oświadczenie (za sprawą Pań w urzędzie), w którym proszę aby jeszcze 10 dni czerwca, które mogą się zaliczać, zostały uwzględnione i oddawałbym 1/6 kwoty - jeszcze te 10 dni (ok. 300zł). Ktoś potrafi mi wytłumaczyć dlaczego listopad nie jest zaliczany, a 10 dni czerwca już może być? Jeżeli otrzymuje się bon powiedzmy w połowie miesiąca to bez sensu szukać pracy od razu bo i tak ta połowa miesiąca się nie zaliczy?

wizing napisał:
W listopadzie pracowałem na umowę zlecenie (umowa 8.11-8.12). Minimalna krajowa osiągnięta, zaświadczenie jest.
Ma Pan możliwość wrzucenia na forum tego zaświadczenia?
Trudno bowiem stwierdzić dlaczego PUP nie chce tego zaliczyć nie znając treści zaświadczenia.
wizing napisał:
napisałem oświadczenie (za sprawą Pań w urzędzie), w którym proszę aby jeszcze 10 dni czerwca, które mogą się zaliczać, zostały uwzględnione i oddawałbym 1/6 kwoty - jeszcze te 10 dni (ok. 300zł). Ktoś potrafi mi wytłumaczyć dlaczego listopad nie jest zaliczany, a 10 dni czerwca już może być?
A w czerwcu pracował Pan w oparciu o jaką umowę? Też zlecenie czy może umowa o pracę?

wizing napisał:
(umowa 8.11-8.12)
a może chodzi o to, że nie był to miesiąc kalendarzowy, rozpatrując listopad i grudzień oddzielnie nie było minimalnego wynagrodzenia

normalne zaświadczenie o zarobkach, w treści napisane, że w miesiącu listopadzie zarobione 1850zł brutto i że nie było żadnych okresów bezskładkowych. Od stycznia pracowałem w innej firmie na podstawie umowy o pracę.

Agnieszka3M napisał:
a może chodzi o to, że nie był to miesiąc kalendarzowy, rozpatrując listopad i grudzień oddzielnie nie było minimalnego wynagrodzenia

W takim razie dlaczego chcą mi zaliczyć jeszcze 10 dni w czerwcu a nie zaliczą okresu 8.11-30.11?

Na forum nie ma wróżek... nie znając szczegółów nie wiemy czemu PUP "zabrał" ten Panu okres 8.11-30.11.2016 r.
Zaświadczenia od "zleceniówek" nie są standardowe. Coś musi być nie tak, skoro PUP nie uznał tego okresu. Wynagrodzenie to nie wszystko... może chodzi o składki społeczne? Studiował Pan może w tym okresie?
Mogę tak jeszcze zgadywać, ale jeśli zależy Panu na rzetelnej ocenie sytuacji, to trzeba zacząć od wglądu w zaświadczenie... co jednocześnie nie musi oznaczać, że to wystarczy.

Ostatnia edycja:
"Firma XXX z siedzibą XXX zaświadcza, że Pan XXX; był zatrudniony w naszej firmie od dnia 08.11.2016 r. do dnia 08.12.2016 r. na podstawie umowy zlecenie. W m-cu listopadzie wynagrodzenie brutto wynosiło 1850 zł, netto 1521,66 zł. Od wynagrodzenia zostały odprowadzone składki społeczne. W trakcie trwania zatrudnienia nie wystąpiły żadne okresy nieskładkowe."

Nie chodzi o składki, nie studiowałem.

jakie warunki musiałeś spełnić aby bon został rozliczony?

takie jak wszyscy. W ciągu 8 miesięcy od otrzymania bonu udokumentować 6 miesięcy z minimalną krajową. Nie trzeba przecież pracować całego miesiąca, żeby zarobić minimalną. Nigdzie w regulaminach, ani w umowie nie ma o tym jak oni to rozliczają i że jeśli pracujemy np. od połowy miesiąca to ta połowa się nie zaliczy bo w ich rozumowaniu i rozliczaniu nie da się zarobić minimalnej w 15 dni. Nie rozumiem dlaczego chcą mi zaliczyć dodatkowe dni w czerwcu, a nie zaliczają tego listopada.

wizing napisał:
W m-cu listopadzie wynagrodzenie brutto wynosiło 1850 zł, netto 1521,66 zł.
A jaką stawkę określała sama umowa zlecenie? I dlaczego nie wyszczególniono tych 8 dni grudnia?

Ostatnia edycja:
Stawka 1850zł. Pracodawca pozostałe dni grudnia wliczył w listopad, bo już wiedzieliśmy, że nie przedłużamy umowy.

A pytał Pan w ogóle w PUP dlaczego nie mogą tego uwzględnić? Najpierw może niech Pan ustali powód odmowy, a wtedy będziemy próbować coś doradzić. Bo póki co, to bawimy się we wróżkę...
Jak już Pan ustali w czym leży problem zapraszam z powrotem na forum.

Powrót