Rozliczanie czasu pracy z Zeitkontem w Agencji Pracy

• Autor wątku Autor wątku mc_majcher
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mc_majcher

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.
Piszę tutaj, ponieważ potrzebuje porady w zakresie mojej pracy na terenie Niemiec.
We wrześniu 2013 rozpocząłem prace na terenie Niemiec i pracuje do dnia dzisiejszego. Zatrudnia mnie Niemiecka Agencja Pracy Work Serwis 24GmbH. Natomiast miejsce pracy jest w firmie Rhenus Logisticks. Wszytko pięknie ładnie się układało dopóki w lutym tego roku firma Work Serwis nie wprowadziła do naszego rozliczenia czasu pracy Zeitkonta. Oczywiście wprowadzili je bez żadnej informacji w jaki sposób to konto wpłynie na nasz czas pracy a co za tym idzie na nasze pensje. Dopiero miesiąc temu dostaliśmy krótką informacje na temat jego funkcjonowania (w załączniku). Ale to są ogólne informacje z których tak naprawdę nic nie wynika. I po trzech miesiącach jego funkcjonowania w dalszym ciągu nie wiem w jaki sposób to konto jest rozliczne bo z miesiąca na miesiąc jest za każdym razem rozliczane inaczej. Więc gdy miałem możliwość porozmawiać osobiście z samym menadżerem z firmy Work Serwis, zapytałem się jak to w końcu jest z tym Zeitkontem. On odpowiedział mi że wszystkie dni wolne takie jak: święto, urlop wypoczynkowy, zwolnienie lekarskie są liczone po 7 godzin i są doliczane do czasu pracy jeśli wypadną w ciągu tygodnia (czyli od pn do pt). A tym czasem na moich paskach widać zupełnie co innego. Święta naliczają po 8 godzin. I raz doliczają same święta bez urlopu (w przypadku kiedy miałem urlop wypoczynkowy) a raz doliczają sam urlop bez świąt (w przypadku kiedy wypadły jakieś święta w danym miesiącu). I stan mojego Zeitkonta jest dużo niższy od tego co ja sam sobie wyliczyłem. Ilość zgromadzonych godzin na Zeitkoncie (oczywiście wyliczone przez Work serwis) jest widoczna na każdym moim pasku.
I teraz moje pytanie:
Gdzie mogę znaleźć dokument świadczący o tym, że to co mówi mój menadżer jest prawdą, bo w przypadku kiedy będę chciał rozwiązać umowę i żądać wypłacenia mi ekwiwalentu pieniężnego za moje zgromadzone godziny na Zeitkoncie, chciałbym mieć dokument który jednoznacznie potwierdzi że jest właśnie tak a nie inaczej.
I pytanie drugie w jaki sposób jest rozliczny dzień wolny w przypadku wybrania godzin z Zietkonta. Czy tak jak urlop wypoczynkowy ze do czasu pracy powinni mi doliczyć taką ilość godzin jaką wybrałem. (1 dzień=7h, 2 dni=14h itd.) Czy też będzie ten dzień potraktowany jako urlop bezpłatny czyli mi nie doliczą do niczego a z Zeitkonta zniknie mi ilość godzin jaką wybrałem na poczet właśnie tego dnia wolnego. Mam nadzieje że pomogą mi państwo rozwiązać mój problem za co serdecznie dziękuje.

Pozdrawiam i czekam na odp.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Powrót