V
Valsimot
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 8
Dzień dobry,
chciałbym zweryfikować poprawność rozliczania kosztów ogrzewania nieruchomości przy współwłasności.
Stan faktyczny:
Dom jednorodzinny jest współwłasnością czterech osób:
– ojciec (62,5% udziału),
– trzy córki po 12,5% (jedną z nich jest moja żona).
W domu na stałe mieszkają ojciec oraz ja z żoną (dwa gospodarstwa domowe). Pozostałe współwłaścicielki nie mieszkają w domu z własnego wyboru, miały i mają możliwość zamieszkania; jedna z nich bywała okresowo (weekendy z rodziną). Nie było między wszystkimi współwłaścicielami umowy regulującej koszty.
Koszty ogrzewania (gaz) były przez lata opłacane wyłącznie przez osoby mieszkające, po 50% na dwa gospodarstwa domowe. Współwłaścicielki nie partycypowały w kosztach.
Pytanie:
czy prawidłowe jest rozdzielenie kosztów ogrzewania na:
Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi.
chciałbym zweryfikować poprawność rozliczania kosztów ogrzewania nieruchomości przy współwłasności.
Stan faktyczny:
Dom jednorodzinny jest współwłasnością czterech osób:
– ojciec (62,5% udziału),
– trzy córki po 12,5% (jedną z nich jest moja żona).
W domu na stałe mieszkają ojciec oraz ja z żoną (dwa gospodarstwa domowe). Pozostałe współwłaścicielki nie mieszkają w domu z własnego wyboru, miały i mają możliwość zamieszkania; jedna z nich bywała okresowo (weekendy z rodziną). Nie było między wszystkimi współwłaścicielami umowy regulującej koszty.
Koszty ogrzewania (gaz) były przez lata opłacane wyłącznie przez osoby mieszkające, po 50% na dwa gospodarstwa domowe. Współwłaścicielki nie partycypowały w kosztach.
Pytanie:
czy prawidłowe jest rozdzielenie kosztów ogrzewania na:
- część techniczną (utrzymanie budynku, ogrzewanie minimalne, ochrona instalacji) – rozliczaną wg udziałów wszystkich współwłaścicieli na podstawie art. 207 k.c.,
- część komfortową (wynikającą z faktycznego zamieszkiwania) – rozliczaną wyłącznie pomiędzy faktycznie korzystających z domu?
Z góry dziękuję za merytoryczne odpowiedzi.